- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Tražio je ljubav od Nemaca – sve dok u njemu nešto nije „umrlo“

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaRobert Levandovski
Robert Levandovski - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Robert Levandovski je postizao golove, mnogo golova, za Bajern iz Minhena. Srušio je rekorde, mnoge rekorde u Bundesligi. Ali drugo ništa nije uradio. Nije uspeo da se približi emocionalno ni saigračima, ni navijačima, ni samom klubu i napustio ga je 2022. u transferu koji se može označiti najznačajnijim u toj godini.
Nije tako izgledalo kada je u maju 2019. godine Alijanc arena bila preplavljena radošću, ali i tugom. Legende Arjen Roben i Frank Riberi odigrali su poslednje utakmice u karijeri u dresu Bajerna.
Predsednik kluba Uli Henes bio je jedan od onih koji su plakali dok se legendarni tandem opraštao od Minhena.
Čak i Robert Levandovski. Čovek koji nikada nije pokazivao crtice sentimentalnosti, bio je pogođen prizorom koji vidi. Nije verovao da može da doživi takvu sudbinu, nije je ni doživeo.

Oproštaj bez pozdrava

Posle osam fantastičnih godina uspeha, Levandovski je letos napustio Bajern i prešao u Barselonu. Izabrao je sam da to ne bude oproštaj pred 75.000 duša, u suzama, sa cvećem u rukama i lepim željama. Kakav kontrast.
Odlazak Levandovskog deluje još nerealno gledajući uspehe koje je postigao u dresu šampiona Nemačke - 344 gola na 377 utakmica za klub u svim takmičenjima.
Istini za volju, najveće zvezde nisu odlazile uvek iz Bajerna uz fini oproštaj. Franc Bekenbauer je 1977. u kul i biznis stilu otišao u Njujork Kosmos, pod teretom problema sa porezom i stalnim pisanjima tabloida o privatnom životu.
Bajern je osećao krivicu zbog takvog tretmana prema svom „Kajzeru“ toliko da mu je 33 godine kasnije ipak organizovao oproštajnu utakmicu.
Pokojni Gerd Miler je napustio Bajern pod još neverovatnijim uslovima, tri kola pre kraja sezone 1978/79. Čuveni golgeter zamenjen je osam minuta pre kraja meča koji je Bajern izgubio od Ajntrahta sa 2:0. Nekoliko dana kasnije je i on otišao u SAD i nikada nije više igrao u Nemačkoj.
Ružan rastanak sa klubom nije nužno i kvarenje sećanja na ono što su igrači postigli u dresu Bajerna. Jer Franc Bekenbauer i Gerd Miler će zauvek ostati univerzalno obožavane legende Bavaraca.

Posebna mašina ide u zaborav

Da će i Robert Levandovski dostići takav status manje je izvesno. Iako je postigao toliko golova i osvojio mnogo trofeja sa Bavarcima, Poljak nikada nije imao pravu konekciju sa klubom, navijačima i Minhenom.
Opisivan kao „posebna mašina“ od strane saigrača i kapitena Manuela Nojera, Levandovski nikada nije dotakao pravu dušu Bajerna. Potvrđeni golgeter koji je do fudbalskog vrha stigao zahvaljujući napornom radu i inteligenciji, nije imao vremena za ono najvažnije - druženje i socijalizaciju.
Uostalom, on nikada i nije ni krio činjenicu da su mu golovi jedina motivacija, do te mere da više nije bitno koje je boje dres koji nosi.
Posle dve sezone kod Pepa Gvardiole i jedne kod Karla Ančelotija u kojima nije došao do trofeja Lige šampiona, Levandovski je jasno iskazao svu svoju frustraciju. Kritikovao je javno saigrače zbog činjenice da je ostao bez titule najboljeg strelca poslednjeg dana u sezoni 2016/17. kada ga je pretekao Obamejan iz Dortmunda.
„Nisam zadovoljan načinom na koji mi tim pomogao u poslednjoj utakmici. Bio sam ljut i razočaran zbog ponašanja saigrača“, rekao je Levandovski.
Nije se Robert nikada libio ni na terenu da iskaže nezadovoljstvo saigračima. Loše centaršuteve pratilo je autentično klimanje glavom, u znak negodovanja.
U maju 2018. Levandovski je angažovao izraelskog menadžera Pinija Zahavija sa namerom da mu završi transfer u špansku Primeru, ali loše partije u polufinalu Lige šampiona protiv Reala u sezoni 2017/18. ubile su svaku šansu za taj transfer.
Kada su propali svi napori da realizuje transfer u Španiju, u sezoni 2019/20. došlo je do velike transformacije Roberta Levandovskog. Poljak je odjednom postao mnogo veći timski igrač, a posle treninga ostajao je kako bi pomagao mlađim saigračima i učio ih.

„Dugo je želeo da postigne mnogo golova. Sada želi da postigne golove i da pobeđuje, zajedno sa ekipom“, opisao je transformaciju Poljaka Tomas Miler.

Levandovski je postao bolji, kao i Bajern. Konačno su 2020. godine osvojili Ligu šampiona na turniru u Lisabonu u avgustu posle pandemije, jedino što Poljak nije imao sreće jer zbog pandemije virusa korona te godine nije dodeljena „Zlatna lopta“.
© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaRobert Levandovski
Robert Levandovski - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Robert Levandovski

Nešto je umrlo

Sledeće godine Levandovski je oborio rekord Gerda Milera po golovima u jednoj sezoni (41), ali to ne bi uspeo bez određene pomoći saigrača.
Međutim, prošle sezone desio se novi veliki preokret u odnosima. Bajern nije ponudio Levandovskom novi ugovor, a Poljak se zbog toga požalio medijima rečima:

„Nešto je umrlo u meni.“

Odnosi unutar svlačionice takođe su kulminirali. Levandovski i trener Julijan Naglesman imali su različite poglede na taktiku, a deo igrača je bio nezadovoljan što se na kraju sve opet vrtelo ko centarfora.
Međutim, surovi profesionalizam Roberta Levandovskog nije bio jedini razlog zbog kog saigrači nisu uspeli da ga zavole. Kombinacija povreda i loših partija tima uslovila je da Poljak nikada ne postigne važne i nezaboravne glove u Ligi šampiona, takmičenju koje mu je zaista značilo.
Ostao je na periferiji čak i u Lisabonu kada je Bajern osvojio Ligu šampiona, uključujući i pobedu od 8:2 nad Barselonom u kojoj je dao samo jedan gol.
Nedostatak emocionalnog uticaja na terenu i van njega, naravno, ne može da dovede u pitanje briljantnost njegovih partija, kao ni istorijske uspehe koje je postigao. Ali objašnjava zašto Robertova zaostavština u Minhenu neće biti popularna kao u slučaju tandema „Roberi“ ili pomenutih legendi s kraja 70-ih.
Za tolike brojke golova i utakmica Levandovski je dobio vrlo malo ljubavi u Minhenu.
Robert Levandovski - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
SPORT
Zlatnu loptu mu izmiču, ali Poljak ne odustaje – srušio rekord star pola veka
Robert Levandovski - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
SPORT
„Nešto u meni je umrlo“ – Poljak želi beg iz Nemačke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala