- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Raskolnici za Božić preuzimaju najveću svetinju u Ukrajini

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-Pečerska lavra u Kijevu
Kijevsko-Pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Poglavar raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“ Epifanije Dumenko služiće božićnu liturgiju u Uspenskom saboru Kijevsko-pečerske lavre, saopštila je pres-služba „Pravoslavne crkve Ukrajine“.
„Nakon dobijanja odgovarajuće dozvole, obaveštavamo vernike i javnost da će 7. januara 2023. godine liturgiju povodom praznika Rođenja Hristovog služiti poglavar 'Pravoslavne crkve Ukrajine' i arhimandrit Svetouspenske Kijevsko-pečerske lavre mitropolit kijevski i sve Ukrajine Epifanije“, navodi se u saopštenju na sajtu „Pravoslavne crkve Ukrajine“.
Ranije je ukrajinski portal „Strana.ua“ saopštio da je sveštenstvu kanonske UPC zabranjen pristup dvema crkvama Kijevo-pečerske lavre: Uspenskom sabornom hramu, glavnom hramu Kijevo-pečerske lavre i Trapeznoj crkvi. Iguman Kijevo-pečorske lavre, mitropolit Pavle, obratio se predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom sa molbom da Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC) ne oduzima dva glavna hrama Lavre – Uspenski i Trapezni hram čiji rok zakupa ističe 31. decembra.
Prethodno je objavljeno da je Kijevsko-pečerska lavra kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve registrovana kao manastir u sastavu raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) koju podržavaju ukrajinske vlasti. U Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi kažu da su raskolnici registrovali „fejk“ crkvu bez monaha kao lavru.
Predstavnik Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legojda ocenio je da je vest da je Kijevsko-pečerska lavra registrovana kao manastir u sastavu raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine deo kampanje sistematskog zastrašivanja s ciljem da se izvrši pritisak na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.
Kijevsko-pečerska lavra je najstariji manastir u današnjoj Ukrajini i jedan od prvih manastira Kijevske Rusije. Nalazi se na listi UNESKO. Osnovana je u 11. veku. U ovom trenutku površina teritorija lavre premašuje 20 hektara.
Kijevsko-Pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
RUSIJA
Za trideset srebrnjaka: Kijevske vlasti otimaju najveću pravoslavnu svetinju u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala