- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Za trideset srebrnjaka: Kijevske vlasti otimaju najveću pravoslavnu svetinju u Ukrajini

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-Pečerska lavra
Kijevsko-Pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
Pratite nas
Posle progona Ukrajinske pravoslavne crkve, ukrajinske vlasti su počele da oduzimaju hramove Kijevsko-pečerske lavre, rekao je Sputnjiku predsednik odeljenja Moskovske patrijaršije za odnose sa javnošću Vladimir Legojda.
„Nakon velike kampanje laži i progona Ukrajinske pravoslavne crkve, ukrajinske vlasti su počele protivzakonito da oduzimaju svetinju - Kijevsko-pečorsku lavru. To se nije desilo u životu Crkve od vremena bezbožne sovjetske vlasti. Proterivanje vernika odvija se uz ćutanje onih struktura koje nisu ostavljale bez reakcije svaku, čak i potencijalnu pretnju verskim slobodama. Atmosfera u Ukrajini je takva da je teško poverovati u mogućnost legalnog vraćanja prava“, rekao je Legojda.
On je istakao da se u Ruskoj pravoslavnoj crkvi mole „za svoju braću u Ukrajini“.
„Mislim da se mole mnogi pravoslavci širom sveta koji su utučeni ovim eklatantnim bezakonjem. Ukrajinske vlasti vide u svetinji, koju je podiglo i sačuvalo nekoliko generacija vernika, trideset srebrnika za koje će kupiti marionetsku „crkvu“ raskolnika“, zaključio je predstavnik RPC.
Sveštenstvu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) zabranjen je pristup dvema crkvama Kijevsko-pečerske lavre, saopštio je ukrajinski portal „Strana“.
„Od danas je za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu zatvoren pristup u dva hrama Gornje lavre – Uspenskom saboru (glavnom hramu Kijevsko-pečerske lavre) i Trpeznoj crkvi“, navodi se u saopštenju.
Portal navodi komentar starešine Kijevsko-pečerske lavre mitropolita Pavla prema kojem sveštenstvu UPC ne dozvoljavaju da uđu na teritoriju Gornje lavre, ostavljajući pristup svetinjama Donje lavre. Ipak, mitropolit je siguran da ugovor o zakupu Uspenskog i Trpeznog hrama još nije raskinut, jer UPC o tome nije zvanično obaveštena.
Na ulazu na teritoriju lavre nalazi se tabla sa obaveštenjem za posetioce da je hram zatvoren do 2. januara, sledi iz fotografija koje je objavio portal.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala