Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kvartet u Beogradu – novi atak na Srbiju da prihvati nezavisnost Kosova

© Sputnik / Lola ĐorđevićJens Pletner, Emanuel Bone i Aleksandar Vučić
Jens Pletner, Emanuel Bone i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Zapadni emisari dolaze u Beograd da bi pojačali pritisak da se reši pitanje KiM, to jest, da Srbija prihvati da razgovara o takozvanom evropskom planu, da se na osnovu tog plana nastavi dijalog i napravi neki preliminarni sporazum koji bi išao u pravcu konačnog rešenja ali koji bi oslabio pozicije Srbije. To Srbija ne može da prihvati.
Ovo je mišljenje Zorana Milivojevića, diplomate u penziji, povodom najave da će posle Božića u Srbiju doći više izaslanika ključnih zapadnih država kako bi se ubrzalo rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Zapadni atak na Srbiju

Među prvima koji će doći očekuju se specijalni izaslanici Vašingtona i Brisela, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, kao i izaslanicima Pariza i Berlina, Jens Pletner i Emanuel Bon.
Milivojević kaže da je razlog posete jasan i da im je plan da se napravi neki preliminarni sporazum, koji bi išao u pravcu konačnog rešenja kosovskog pitanja.
„Ono bi trebalo da oslabi pozicije Srbije i stvori uslove za prolaz Kosova prema međunarodnim organizacijama, međunarodnoj zajednici i potvrdi kosovske državnosti,“ objašnjava Milivojević.
Drugi cilj im je, smatra naš sagovornik, da izvrše pritisak na države koje nisu priznale Kosovo.
„Pritiskom na Srbiju da prihvati takozvani evropski plan žele da oslabe argumente pet država EU i četiri članice NATO koje nisu priznale Kosovo, kako bi nekako i tu obezbedili prolaz za Kosovo,“ navodi Milivojević.

Rešenje kosovskog pitanja pre ukrajinskog

Cilj je, kako naglašava, jedinstven a to je da se ubrza rešenje kosovskog pitanja pre velikog raspleta oko Ukrajine.
„Time žele da definitivno ovaj prostor ugrade u evroatlansku zajednicu i da ovaj prostor bude definitivno u interesnoj sferi Zapada. Uostalom, o tome je nedavno govorio i državni sekretar Amerike Entoni Blinken, tako da tu nema ništa novo. To je strateški plan, i u toj funkciji je i ubrzavanje rešavanja kosovskog pitanja,“ uveren je Milivojević.
Namera njihove posete je u suštini pokušaj da se Srbija natera da nastavi pregovore sa Prištinom ali na bazi evropskog plana, odnosno plana Šolc-Makron kako bi se ceo proces ubrzao. Manevarski prostor Srbije, dodaje on, jeste njen principijelan stav da ne priznaje Kosovo.
„Činjenica je da se Kosovo ne može rešiti bez Srbije i ne može silom. To je naš manevarski prostor i apsolutni osnov pristupa Srbije tome u svakom pogledu je međunarodno pravo i Rezolucija 12 44 UN SB, kao i činjenica da svaki eventualni pokušaj rešavanja ovog pitanja na silu dovodi u pitanje mir i stabilnost na ovim prostorima,“ upozorava sagovornik Sputnjika.

Može diskusija ali ne i prihvatanje evropskog plana

Srbija neće da prizna Kosovo, napominje Milivojević, a pristaje na dijalog i razgovor o evropskom planu, ali samo ako on podrazumeva kompromis.
Mediji pišu da se emisarima Zapada žuri jer se bliži godišnjica početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, 24. februar, koja je u neformalnim diplomatskim krugovima postavljena kao rok kada bi Beograd i Priština trebalo bar da se dogovore oko skica budućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.
Taj dokument zvanični Beograd smatra neprihvatljivim jer u svojoj srži ima priznavanje lažne države, odnosno traži se da Srbija ne blokira prijem Prištine u Ujedinjene nacije. Pored američko-evropske četvorke, nije isključeno da u narednom periodu u Beograd dođe još jedan izaslanik zemalja Kvinte, jer i Velika Britanija takođe ima izaslanika za Zapadni Balkan Stjuarta Piča.
Svoje izaslanike za region imaju i Slovenija i Grčka, a izaslanik Vlade Nemačke je i Emanuel Zaracin.
Tajni agenti - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
SVET
Kao kad smo se graničili sa Austrougarskom: Celom Balkanu će biti bolje kad odu specijalni izaslanici
Gabrijel Eskobar i  Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
SRBIJA
Kvartet zapadnih specijalnih izaslanika u Srbiji posle Božića - tema Kosovo i Metohija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala