Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kvartet zapadnih specijalnih izaslanika u Srbiji posle Božića - tema Kosovo i Metohija

© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak
Gabrijel Eskobar i  Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Posle Božića očekuje se dolazak u Srbiju više izaslanika ključnih zapadnih država, kako bi se pojačao pritisak i ubrzalo rešavanje pitanja Kosova i Metohije, pišu današnje Novosti.
Među prvima koji će doći očekuju se Gabrijel Eskobar, Miroslav Lajčak, Jens Pletner i Emanuel Bon. Očekuje se združena poseta specijalnih izaslanika Vašingtona i Brisela, Eskobara i Lajčaka, sa izaslanicima Pariza i Berlina, Bonom i Pletnerom.
List piše da se emisarima zapada žuri jer se bliži godišnjica početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, 24. februar, koja je u neformalnim diplomatskim krugovima postavljena kao rok kada bi Beograd i Priština trebalo bar da se dogovore oko skica budućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.
Taj dokument zvanični Beograd smatra neprihvatljivim jer u svojoj srži ima priznavanje lažne države, odnosno traži se da Srbija ne blokira prijem Prištine u Ujedinjene nacije, navode Novosti.
Pored američko-evropske četvorke, nije isključeno da u narednom periodu u Beograd dođe još jedan izaslanik zemalja Kvinte, jer i Velika Britanija takođe ima izaslanika za Zapadni Balkan Stjuarta Piča.
Svoje izaslanike za region imaju i Slovenija i Grčka, a izaslanik Vlade Nemačke je i Emanuel Zaracin.
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala