- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Istraživanje: Tviter nije našao ruske dezinformacije, ali je podlegao pritisku američkih vlasti

© Sputnik / Ramilь SitdikovLogo društvene mreže Tviter na ekranu mobilnog telefona i kompjutera
Logo društvene mreže Tviter na ekranu mobilnog telefona i kompjutera - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Kompanija „Tviter“ nije našla znake ruske manipulacije američkim javnim mnjenjem, ali je pod pritiskom političkih krugova odlučila da se u uređivačkoj politici rukovodi mišljenjem američkih obaveštajnih službi, sledi iz još jedne partije razotkrivajućih materijala koju je objavilo novo rukovodstvo ove društvene mreže.
Iz interne dokumentacije, koja je postala javna na inicijativu sadašnjeg vlasnika „Tvitera“ Ilona Maska, proizilazi da je kompanija formirala specijalnu radnu grupu koja je do oktobra 2017. „ručno“ proverila „mešanje Rusije“ u političke procese u Sjedinjenim Američkim Državama na 2,5 hiljade naloga, a samo njih 32 je našla sumnjivim.
„Samo 17 njih je povezano sa Rusijom, od kojih su samo dva imala značajne troškove, jedan od njih je ‘Russia Today’... Kod ostalih rashodi su bili manji od 10 hiljada dolara“, rekao je istraživački novinar Met Taibi citirajući jedan od dokumenata.
U to vreme je u Sjedinjenim Američkim Državama besneo je skandal koji je raspirivala Demokratska partija zbog navodnog mešanja Rusije u američke predsedničke izbore na strani republikanca Donalda Trampa. Rusija je negirala sve takve optužbe.
„Otkrivanje samo dva značajna naloga, od kojih je jedan pripadao ‘Russia Today’, oslanjalo se na iste one podatke koji su kasnije poslužili kao izvor za panične naslove tipa: Ruski uticaj je dostigao 126 miliona samo preko Fejsbuka (aktivnost ove društvene mreže zabranjena je u Rusiji kao ekstremistička)“, navodi novinar.
Iz dokumenata Tvitera proizilazi da su rezultati interne revizije i mere preduzete na osnovu njih predstavljeni američkim senatorima, ali ih oni kategorički nisu zadovoljili. Senatori su zapretili društvenoj mreži zakonima koji bi ograničili njenu mogućnost da privuče političke reklame i Tviter je napravio ustupke.
„Kada je Kongres zapretio skupim nacrtom zakona, a Tviter postao meta loše štampe koju su podsticali odbori (Kongresa), kompanija je promenila ton o beznačajnosti ruskog pitanja“, piše Taibi.
On napominje da je, pošto je prestala da se oslanja na sopstvene procene, društvena mreža privatno počela da primenjuje cenzuru protiv „svega što je američka obaveštajna zajednica identifikovala kao strukturu koju sponzoriše država i koja sprovodi sajber-operacije“.
Nakon što je kupio „Tviter“, Mask je počeo da objavljuje takozvane Tviter dokumente (Twitter Files), interne dokumente koji otkrivaju zakulisne veze ove društvene mreže sa američkim establišmentom.
Tviter – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
SVET
Afera „Tvitergejt“: Tajne veze šefova društvene mreže sa FBI i američkim obaveštajcima
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala