- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Broj poginulih vojnika u Makejevki porastao na 89, uništen "hajmers" iz kojeg je izveden napad

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 314. Oružane snage Rusije su visoko preciznim napadima na položaje jedinica iz „legije stranaca“ u području Masljakovske i Kramatorska u DNR likvidirale preko 130 stranih plaćenika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:23 03.01.2023
Broj poginulih u Makejevki porastao na 89 vojnika
Prema poslednjim podacima ruskog Ministarstva odbrane, 89 ruskih vojnika je poginulo u ukrajinskom napadu sistemima "hajmers" 1. januara na privremenu bazu u blizini Makejevke.
„Nažalost, tokom uklanjanja ruševina železno-betonske konstrukcije, broj poginulih naših saboraca porastao je na 89“, rekao je Sergej Sevrjukov, zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije.
„Među poginulima je i zamenik komandanta puka potpukovnik Bačurin. Svim žrtvama i porodicama poginulih vojnika pruža se sva neophodna pomoć i podrška“, rekao je on.
Ministarstvo odbrane Rusije smatra da je masovna upotreba mobilnih telefona među vojnicima, uprkos zabrani, uzrok tragedije u Makejevki.
„Ovaj faktor je omogućio neprijatelju da locira i odredi koordinate lokacije vojnog osoblja za izvođenje raketnog udara“, rekao je Sevrjukov.
General je saopštio da je uništen „hajmars“ iz kojeg je bio izveden napad.
19:56 03.01.2023
Zamenik zvaničnog predstavnika generalnog sekretara UN Farhan Hak izjavio je da se svetska organizacija ne bavi organizovanjem „mirovnih samita“.
"Moraćete da pitate druge, UN to ne organizuju. Trenutno nemamo šta da najavimo tim povodom. Ako bude bilo kakvog razvoja događaja, obavestićemo vas", rekao je Hak, komentarišući izjavu šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe da Kijev želi da se u UN organizuje "mirovni samit", na kome bi bio posrednik generalni sekretar organizacije Antonio Gutereš.
Guterešov kabinet je nagovestio da je spreman da posreduje samo uz saglasnost svih strana, uključujući i Rusiju. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da za sada ne postoji „mirovni plan“ za Ukrajinu, a plan koji ne uzima u obzir današnje realnosti sa teritorijom Ruske Federacije i njenim novim regionima ne može biti „mirovni“.
19:45 03.01.2023
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan očekuje da će 4. januara obaviti telefonske razgovore sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim, rekao je portparol turskog lidera Ibrahim Kalin.
„Predsednik Erdogan će sutra razgovarati sa Putinom i Zelenskim“, rekao je Kalin za NTV.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je potvrdio ovu vest.
17:17 03.01.2023
Šteta pričinjena ukrajinskoj ekonomiji tokom sukoba premašuje 700 milijardi dolara, izjavio je premijer Denis Šmigalj.
17:15 03.01.2023
Dopisnici Sputnjika pronašli su, kako se pretpostavlja, fragmente rakete "Hajmars" na mestu granatiranja bolnice u gradu Tokmak u Zaporožskoj oblasti.
Precizira se da su novinari stigli na lice mesta kako bi snimili reportažu o ukrajinskom granatiranju medicinskog objekta. Verziju o upotrebi "Hajmersa" potvrdili su i predstavnici hitnih službi.
16:55 03.01.2023
Eksplozija je odjeknula u Dnjepropetrovsku.
16:21 03.01.2023
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o dodatnim socijalnim garancijama za vojnike i policijce koji služe u Nacionalnoj gardi Rusije, kao i članovima njihovih porodica.
Porodicama vojnika i gardijaca u slučaju pogibije tokom specijalne vojne operacije biće isplaćeno 5 miliona rubalja, a ranjenima 3 miliona rubalja.
Ovo se odnosi i na ona vojna lica koja su se borila u DNR i LNR od 2014. godine.
15:45 03.01.2023
Rakete kalibar gađaju objekte u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji objavili snimak eksplozije u Kramatorsku - francuski ministar ostao u šoku
15:17 03.01.2023
Vašington nije prihvatio zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se Kijevu isporuče taktičke rakete dugog dometa ATACMS, piše "Politiko".
Kako navode eksperti lista, Bela kuća smatra da je upotreba ATACMS-a suviše opasna u kontekstu konfrontacije sa Rusijom, pošto su ove rakete imaju domet do 300 km.
Međutim, ova municija je na listi glavnih želja Kijeva. Istovremeno, protivvazdušni raketni sistemi "Patriot" i ATACMS, prema mišljenju stručnjaka, neće dati odlučujuću prednost Ukrajini.
Značajniju ulogu, po njihovom mišljenju, ne igra oružje, već efikasna obuka, logistika i taktika.
U članku se pominje i novi program obuke koji će pomoći ukrajinskoj pešadiji da savlada nove taktike manevrisanja uz artiljerijsku podršku.
14:36 03.01.2023
Ruska vojska likvidirala je grupu ukrajinskih diverzanata u Donbasu, saopštio je Sputnjiku oficir drugog armijskog korpusa LNR Andrej Maročko.
Kako je precizirao, ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa pokušala je da iskoristi gustu maglu i da zauzme položaje u području naselja Stelmahovka.
„Zahvaljujući termovizijskoj opremi za detekciju koju su isporučile ruske dobrovoljačke organizacije, neprijatelj je na vreme otkriven i uništen“, rekao je Maročko.
14:33 03.01.2023
Sirene za vazdušnu opasnost ponovo su se oglasile u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
14:07 03.01.2023
Holandija će učiniti sve „da pomogne Ukrajini da pobedi u ratu“, saopštio je premijer Holandije Mark Rute nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
„Upravo sam razgovarao sa predsednikom Zelenskim i uverio ga da će Holandija učiniti sve što može da pomogne Ukrajini ne samo da se odbrani, već i da pobedi u ratu“, napisao je Rute na Tviteru.
Istovremeno je istakao da će predstojeći meseci biti „odlučujući“.
Ranije je saopšteno da će Holandija ove godine izdvojiti pomoć Ukrajini u vrednosti od 2,5 milijardi evra.
12:55 03.01.2023
Ruska vojska uništila je dva sistema „Hajmars“ ukrajinskih snaga u Kramatorsku, odakle su poslednja dva dana gađana naselja Donjecke Narodne Republike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Ruska artiljerija, Zaporoški pravac, haubica Giacint - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Brifing ruske vojske: Likvidirano preko 130 stranih plaćenika, uništena dva američka „hajmarsa“
12:24 03.01.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.
11:21 03.01.2023
Ukrajinske snage gađale su jutros bolnicu u gradu Tokmak u Zaporoškoj oblasti, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„U 4 ujutru (ukrajinske trupe su) iz teškog naoružanja izvele nekoliko napada na bolnicu u Tokmaku. Broj žrtava se utvrđuje“, rekao je Rogov za Sputnjik.
Bolnica u Tokmaku neprestano radi. Grad Tokmak nalazi se nedaleko od kontakt linije i u njemu se još uvek nalazi na hiljade stanovnika. Rogov je dodao da gradovi Tokmak, Vasiljevka, Mihajlovka i Energodar trenutno najviše stradaju od ukrajinskih granatiranja.
09:45 03.01.2023
Razmena pet komandanata ukrajinskog neonacističkog bataljona „Azov“ (proglašen za teroristički i zabranjen u Rusiji) za opozicionog ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka obavljena je u septembru na aerodromu u Ankari, pripadnici „Azova“ i dalje se nalaze u Turskoj, piše list „Hurijet“, pozivajući se na turske izvore.
List navodi da su pregovori održani u sedištu Nacionalne obaveštajne organizacije Turske u Ankari.
„Rusija je na dan razmene postavila zahtev da lideri ‘Azova’ ostanu u Turskoj, a Ukrajina je na to pristala“, primećuje list.
Prema informacijama lista, na dan razmene na aerodrom u Ankari sleteli su ruski i ukrajinski avion. U ukrajinskom avionu nalazio se Medvedčuk, a petorica „azovaca“ u ruskom. Posle sletanja, Ukrajinci su se ukrcali u ruski avion, a Rusi u ukrajinski, kako bi proverili identitet onih koji su bili u avionu i njihovo zdravstveno stanje“, navodi se u članku.
Razmena je obavljena bez problema u prisustvu turskih obaveštajnih službi na aerodromu. Vođe neonacističkog bataljona i danas se nalaze u Turskoj, ističe list.
„Nijedna od strana nije prekršila sporazum“, dodaje se u članku.
Lider DNR Denis Pušilin izjavio je u septembru da je u razmeni zarobljenika sa Ukrajinom oslobođeno 56 ljudi, od kojih su 55 vojnici, petorica iz Donbasa, a ostali vojnici ruskih Oružanih snaga. Ukrajini je predato 215 ljudi. Pušilin je, takođe, napomenuo da je 56-ti razmenjeni – Medvedčuk. Razmenu je takođe najavio i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
08:33 03.01.2023
U prethodna 24 časa ukrajinske snage ispalile su 368 granata iz topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122mm, saopštila je Narodna milicija DNR.
Gađani su okruzi sedam naselja Donjecke Narodne Republike. U napadima je poginuo jedan civil, a dvoje je ranjeno. Oštećeno je 15 zgrada i pet civilnih objekata.
U borbama zajedničkih snaga DNR i Oružanih snaga Rusije uništen je jedan ukrajinski tenk T-64BV i pet oklopnih vozila, a u vazduhu su oborene dve bespilotne letelice. Ubijeno je i ranjeno više od 40 ukrajinskih vojnika.
08:16 03.01.2023
U protekla 24 časa ukrajinske snage pretrpele su značajne gubitke u ljudstvu i tehnici, saopštio je portparol Narodne milicije LNR major Ivan Filiponenko.
Ubijeno je i ranjeno do 70 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništen jedan tenk, dva oklopna transportera, četiri bespilotne letelice i 11 specijalnih vozila.
Tokom proteklog dana ukrajinske snage gađale su naselje Rubežno, na koje su ispaljene dve granate kalibra 155mm.
07:58 03.01.2023
U Kijevu su u utorak na snazi vanredna isključenja struje, saopštila je ukrajinska energetska kompanija „Jasno“.
Rasporedi isključenja privremeno su nedostupni dok se situacija ne stabilizuje, dodaje se u saopštenju kompanije.
07:32 03.01.2023
Iznad mora kod Sevastopolja ruske snage PVO oborile su dve bespilotne letelice, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.
„Naša vojska nastavlja da odbija napad“, napisao je gubernator na svom Telegramu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala