- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija ima zalihe i resurse nafte za više od 150 godina

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaGasprom
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2023
Pratite nas
Rusija je obezbeđena zalihama i resursima nafte u narednih 150 godina, ako se ima u vidu trenutna količina eksploatacije, rekao je za Sputnjik šef odeljenja u Centru za strateške razvoje Rusije Aleksandar Amiragjan.

„Zalihe i resursi nafte ukupno se procenjuju na oko 87 milijardi tona, što može da obezbedi eksploataciju nafte u periodu od preko 150 godina, polazeći od trenutnih godišnjih obima proizvodnje“, rekao je ekspert.

Prema podacima na početku 2021. godine zalihe u Rusiji u svim kategorijama iznosile su oko 31 milijardu tona, što omogućava proizvodnju u narednih 60-65 godina, napominje Amiragjan.
Istovremeno naglašava da zemlja raspolaže i resursima nafte (oko 56 milijardi tona), ali da to zahteva dodatne napore kako bi se prebacili u kategoriju rezervi.
Kako ocenjuje ekspert, sa stanovišta međunarodne potražnje nema ograničenja za razvoj proizvodnje nafte u Rusiji – potražnja će biti visoka najmanje do 2040. godine.
Sa druge strane, dodaje Amiragjan, proizvodnja nafte u Rusiji ne zavisi previše od svetskih cena sirovine. To je povezano sa niskim troškovima njene proizvodnje, pre svega zbog „starih“ tradicionalnih nalazišta, ali i uređenom poreskom politikom u naftnoj industriji.
Naftne sankcije Zapada su stupile na snagu 5. decembra: Evropska unija prestala je da uvozi rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nametnule su ograničenje cene za naftu koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu.
Bonus video:
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2022
RUSIJA
Putin potpisao Ukaz: Stiže odgovor Moskve na graničnu cenu za rusku naftu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala