- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin potpisao Ukaz: Stiže odgovor Moskve na graničnu cenu za rusku naftu

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Ukaz o specijalnim merama na graničnu cenu za rusku naftu i naftne derivate koju su uvele neke države.
Kako se navodi u dokumentu, ove mere uvode se „u vezi sa neprijateljskim i suprotnim međunarodnom pravu koracima Sjedinjenih Američkih Država i stranih država i međunarodnih organizacija koje su im se pridružile“ i u cilju zaštite nacionalnih interesa Ruske Federacije.
Predsednik je zabranio isporuke nafte i naftnih derivata iz Rusije onima koji u ugovorima propisuju gornju granicu cena. Putin je takođe zabranio isporuku nafte stranim kupcima ako se u ugovorima koristi mehanizam ograničenja cena.
Isporuke ruske nafte i naftnih derivata u zemlje koje su uvele gornju granicu cena biće moguće samo na osnovu specijalne Putinove odluke.
Praćenje poštovanja ukaza predsednika Ruske Federacije o kontramerama na uvođenje gornje granice cena ruske nafte vršiće Ministarstvo energetike.
Dokument stupa na snagu 1. februara i biće na snazi do 1. jula 2023. godine.
Naftne sankcije Zapada su stupile na snagu 5. decembra: Evropska unija prestala je da uvozi rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nametnule su ograničenje cene za naftu koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala