- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Zašto će 2023. biti najbolja godina srpskog filma u ovom veku

© Foto : Glorija LizdeSnimanje filma "Leto kada sam naučila da letim"
Snimanje filma Leto kada sam naučila da letim - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
Pratite nas
Godinu za nama pamtićemo po dobrim filmovima i to je možda najbolja godina za srpski film u ovom veku, a sledeća godina mogla bi biti još bolja, smatra direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić.
U 2022. godini imali smo filmove na najvećim festivalima: film Miloša Pušića „Heroji radničke klase“ prikazan je u Berlinu, film „Brana“, manjinska srpska koprodukcija, u Kanu, „Da li ste videli ovu ženu“ u Veneciji, a srpski filmovi su prikazani i u Lokarnu i Amsterdamu i prisutni su bili na najvećim svetskim festivalima.

Uspešna 2022. a sledeća verovatno najbolja filmska godina u ovom veku

S druge strane, 2022. je bila prilično uspešna boks-ofis godina sa filmovima „Leto kad sam naučila da letim“ sa skoro 200.000 prodatih ulaznica u bioskopima, „Zlatni dečko“ sa više od 170.000 i jednim brojem filmova koji su blizu 100.000.
„Sledeće godine mislim da nas očekuje najbolja godina u ovom veku po kvalitetu filmova. Imamo veliki broj dobrih filmova, svake godine imamo nekoliko izuzetnih i to je neosporno, a 16 filmova koji su završili snimanje ili su vrlo blizu kraja mislim da će imati jako dobar festivalski život i dobre rezultate na boks ofisu. Pitanje usklađivanja jednog i drugog veoma je interesantno i prvi put ćemo imati izazov kako će reagovati distributerske kuće i prikazivači kad imaju veliki fond dobrih filmova“, kaže Matić za „Orbitu kulture“.
Scena iz filma „Leto kad sam naučila da letim“ Radivoja Andrića - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
KULTURA
Radivoje Andrić dobitnik nagrade „Živojin Žika Pavlović“ za film „Leto kad sam naučila da letim“
Ono što je zanimljivo i što je već postalo identitet naše kinematografije je raznolikost u temama i autorskom pristupu filmovima, dodaje Matić.
„Ono što jeste srpski film danas, to je što ne znate šta da očekujete, šta se krije pod tim `srpski film danas`. To mi je jedan direktor velikog svetskog festivala rekao prošle godine: 'Mi kad dobijemo prijavu iz Rumunije, Bugarske ili Hrvatske, otprilike znamo šta možemo da očekujemo, ali kad stigne iz Srbije, to može da bude bilo šta'. I to je možda odlika ove generacije koja sada stvara, ta raznolikost i autorskim izrazima reditelja i producentskim postupcima kod određenih projekata“.

Novi Šijan, nastavak „Munja“, generacijski filmovi

Polovina filmova koji bi trebalo da budu završeni 2023. ima potencijal da se pojavi na velikim svetskim festivalima, a druga polovina biće jako interesantna gledaocima u bioskopima, ocenjuje Matić.
Među filmovima koje ćemo gledati 2023. su i novo ostvarenje Slobodana Šijana koje je nekoliko puta menjalo naslov, a trenutni naslov je „Budi bog s nama“. Zatim, tu je i nastavak kultnog filma „Munje“, namenjen pre svega boks-ofisima, za koji direktor FCS kaže da „je nešto što svi očekujemo da se lepo ismejemo i zabavimo i da ga gledamo po dva puta“. Tu su i filmovi Luke Bursaća „Videoteka“, Stevana Filipovića „Pored tebe“, Koste Đorđevića „Žal“ koji se generacijski obraćaju publici.
Direktor Filmskog centra Srbije očekuje u 2023. godini pristojnu gledanost domaćih filmova koja će zavisti i od strategije producentskih kuća, datuma ulaska u bioskope, festivalskog života i misli da će prvi put posle mnogo godina naši distributeri imati glavobolju i kreativnu raspravu kad će koji film da puste u bioskope.
Reditelj Siniša Cvetić - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
KULTURA
Reditelj filma „Usekovanje“: Posle nagrada u Moskvi deluje kao da smo prešli igricu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala