- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Paljba iz haubice Hijacint u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Oborena dva drona u blizini Sevastopolja

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu, dan 313. Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju teritorije DNR i LNR, uključujući i iz „Himarsa“. Ukrajinski dron izvršio je napad na Brjansku oblast, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz. U Kijevu i Kijevskoj oblasti tokom noći se čule eksplozije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:17 02.01.2023
Još jedna bespilotna letelica oborena je u moru kod Sevastopolja, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.
19:57 02.01.2023
U Sevastopolju, na Krimu, dejstvuje PVO. Prema prelimminarnim informacijama, oboren je dron, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev.
17:40 02.01.2023
Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) pokrenula je optužnicu protiv guvernerke Centralne banke Rusije Elviru Nabiulinu, saopštila je pres služba resora na Telegramu.
Kako se navodi, oni poseduju dokaze da je Nabiulina „učestvovala u finansiranju ruske vojske i vojno-industrijskog kompleksa“.
„Upravo ona je organizovala uvođenje rublje u regionima juga i istoka Ukrajine“, navodi se u saopštenju.
17:00 02.01.2023
Predsedavajući Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
RUSIJA
Ruski političar: Ukrajina u potpunosti pod spoljnom kontrolom – pregovori s Kijevom ne vrede pet para
14:36 02.01.2023
Uništena zgrada u kojoj su bili smešteni ruski vojnici u Makejevki - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: U napadu ukrajinskih snaga na Makejevku poginula 63 ruska vojnika
14:13 02.01.2023
Austrija i Indija su na nivou ministara spoljnih poslova pozvale na mirovne pregovore o Ukrajini, izjavili su na konferenciji za novinare u Beču ministri Aleksandar Šalenberg i Subramanjam Džajšankar.
„Indija ima veliku ulogu u tom pogledu, premijer (Indije Narendra) Modi ostaje jedan od retkih ko redovno pregovara sa obe strane – sa Rusijom i sa Ukrajinom... Takođe imamo velika očekivanja od indijskog predsedavanja G20… Naš cilj mora biti da obnovimo mir kako bi diplomatija mogla ponovo da bude uključena u Ukrajini. Nismo još toliko napredovali, još uvek pokušavaju da nađu rešenje na bojnom polju... ali ne smemo zaboravljati naš cilj“, rekao je austrijski ministar.
On je dodao da se mir može postići za pregovaračkim stolom, a ne na bojnom polju i da ovaj rat neće biti izuzetak. Mirovni pregovori o ukrajinskom sukobu „ne mogu se održati bez Ukrajine“, naglasio je Šalenberg.
„Insistiramo na pregovorima. Premijer je nedavno razgovarao ne samo sa predsednikom Zelenskim, već i sa predsednikom (Rusije Vladimirom) Putinom... I lično sam razgovarao sa ministrima spoljnih poslova (Rusije Sergejom) Lavrovom i (Ukrajine Dmitrijom) Kulebom“, rekao je indijski ministar spoljnih poslova, dodajući da međunarodna zajednica poziva na „prekid ovog sukoba ili povratak pregovorima“.
12:48 02.01.2023
Ukrajina i Rusija će zaključiti primirje na leto ove godine, smatra bivši general NATO-a Hans-Lotar Domreze.
General smatra da će se proces prekida vatre desiti u periodu od februara do maja.
„Imaćemo primirje tokom 2023. godine. Nema smisla nastavljati borbu, ako više ne osvajaš nove teritorije. Verovatno će u periodu od februara do maja doći do situacije u kojoj će obe strane shvatiti da se više ne kreću napred“, rekao je on, prenosi „Berliner zajtung“.
Prema njegovim rečima, to bi bio „trenutak za pregovore o prekidu vatre“, ali takav razvoj situacije još neće značiti mir.
„Dalje će biti potrebni pregovori koji će, najverovatnije, dugo trajati, a kao posrednici mogli bi biti generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ili premijer Indije Narendra Modi, iako se niko posebno ne nameće“, ocenio je Domreze.
„Jedino ostaje mogućnost da se putem pregovora dostigne rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane“, zaključio je bivši general NATO-a.
12:34 02.01.2023
Ruske snage PVO otkrile su i oborile kod Berdjanska bespilotnu letelicu. U napadu nije bilo žrtava i razaranja, saopštila je administracija grada u Zaporoškoj oblasti.
12:04 02.01.2023
Sveštenik kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve napadnut je u crkvi u Vinici.
Iz lokalne eparhije javili su da je protojerej izboden i da se nalazi u teškom je stanju. Napadač je uhapšen.
12:02 02.01.2023
U Nikolajevskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine odjekuju eksplozije, javljaju ukrajinski mediji.
11:33 02.01.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Čerkaskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i na teritoriji Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.
11:29 02.01.2023
Ruski general: Strateška avijacija Rusije se uključuje u specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini
Ruski strateški nosači raketa će učestvovati u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, rekao je komandir dalekometne avijacije Oružanih snaga Rusije general Sergej Kobilaš.
Prema njegovim rečima, u 2023. godini će se prilikom obuke pilota posebna pažnja posvetiti poboljšanju veština primene automatizovanih sistema upravljanja i naoružanja.
Osnovni zadaci dalekometne avijacije će i dalje biti održavanje visokog nivoa borbene gotovosti i obuke, ispravnost tehnike i naoružanja, kao i razvoj novih vrsta naoružanja, dodao je ruski general.
„Ti zadaci će se tokom 2023. godine rešavati tokom učešća dalekometne avijacije u specijalnoj vojnoj operaciji“, zaključio je Kobilaš.
10:33 02.01.2023
Za vreme trajanja specijalne vojne operacije u centru za obuku grupe „Vagner“ obuku je prošlo više od 10 hiljada stručnjaka, saopštio je za Sputnjik jedan od rukovodilaca tog centra sa pozivnim „Tok“.
Prema njegovim rečima, u centru se obučavaju i borci same grupe „Vagner“ i borci odreda teritorijalne odbrane formiranih u Brjanskoj i Kurskoj oblasti.
„Obučavaju ih instruktori koji su u grupi radili više godina. Shodno tome, imaju iskustvo u borbama na službenim putovanjima u raznim pravcima. Svoje iskustvo prenose na regrute. Naš zadatak je da u najkraćem mogućem roku prenesemo maksimum informacija koje će ovim ljudima biti potrebne tokom vođenja borbenih dejstava i izvršavanje specijalnih zadataka“, objasnio je on.
09:31 02.01.2023
09:05 02.01.2023
Noćas je tokom prilaska Voronježu otkriven i sredstvima PVO oboren izviđački dron lansiran sa teritorije Ukrajine, saopštile su vlasti Voronješke oblasti.
Žrtava i razaranja nije bilo, situacija je pod kontrolom, dodaje se u saopštenju.
08:58 02.01.2023
Tokom proteklog dana ukrajinske snage su ispalile 397 raketa i granata iz višecevnih bacača raketa „Grad“ i topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, saopštila je Narodna milicija DNR.
Gađani su okruzi pet naselja DNR. U napadima je poginuo jedan civil, a pet je ranjeno. Oštećeno je 28 zgrada i 19 civilnih objekata.
U borbama je uništen jedan tenk T-64BV, jedna samohodna haubica „Krab“ kalibra 155mm i pet oklopnih vozila, a ubijeno više od 15 ukrajinskih vojnika.
08:02 02.01.2023
U protekla 24 časa snage Narodne milicije LNR uništile su dva ukrajinska tenka, tri oklopna transportera, jedno artiljerijsko oruđe i šest specijalnih vozila, a ubile do 50 ukrajinskih vojnika, saopštio je portparol Narodne milicije major Ivan Filiponenko.
Ukrajinske snage su tokom proteklog dana gađale naselja Čmirovka, Rubežno i Svatovo, na koja su ispalila 10 raketa iz sistema „Himars“.
07:32 02.01.2023
Ukrajinske snage gađale su Gorlovku. Bez struje je osam trafostanica i tri kotlarnice, saopštio je gradonačelnik Ivan Prihodko.
07:08 02.01.2023
Objekti energetske infrastrukture u Kijevu oštećeni su u noćnim napadima, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.
U gradu su uvedene havarijske restrikcije struje.
Bez struje su ostali i objekti za snabdevanje grejanjem.
Tokom noći ukrajinski mediji su javljali o snažnim eksplozijama u Kijevu. U gradu se oglasilo upozorenje za vazdušni napad.
07:03 02.01.2023
Ukrajinska bespilotna letelica napala je Klimovski okrug Brjanske oblasti, oštećen je objekat za snabdevanje električnom energijom, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz.
On je dodao da u napadu nije bilo žrtava, kao i da u naselju nema struje.
Teritorija Brjanske oblasti, koja se nalazi u blizini granice sa Ukrajinom, stalno je pod vatrom Oružanih snaga Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala