- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska: U napadu ukrajinskih snaga na Makejevku poginula 63 ruska vojnika

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaUništena zgrada u kojoj su bili smešteni ruski vojnici u Makejevki
Uništena zgrada u kojoj su bili smešteni ruski vojnici u Makejevki - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
Pratite nas
Oružane snage Ukrajine napale su punkt privremenog razmeštanja ruske vojske u rejonu Makejevke u DNR, u napadu su poginule 63 osobe, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Napad je izveden raketama višecevnog raketnog sistema „Himars“. Ukrajinska vojska ispalila je četiri rakete sa visokoeksplozivnom bojevom glavom, od kojih su dve oborene.
Ministarstvo odbrane obećalo je da će pružiti svu neophodnu pomoć i podršku porodicama i prijateljima žrtava.
U napadu visokopreciznim oružjem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na punktove privremenog smeštaja jedinica „legije stranaca“ u oblastima naselja Markovo i Kramatorsk u DNR i Novoosinovu u Harkovskoj oblasti ubijeno je više od 70 stranih plaćenika, dok je više od 100 ranjeno.
U kupjanskom pravcu ruske trupe su nanele artiljerijske napade na koncentrisanje ljudstva 103. i 105. brigade teritorijalne odbrane u Harkovskoj oblasti. Ubijeno je do 30 ukrajinskih vojnika, a uništena dva oklopna vozila i tri automobila.
U krasnolimanskom pravcu u DNR ubijeno je više od 40 ukrajinskih vojnika, uništena tri oklopna transportera i dva kamioneta.
U donjeckom pravcu ruske trupe zauzele su nove linije nakon poraza jedinica 60. motorizovane pešadijske i 79. vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i ofanzivnih operacija. Neprijateljski gubici iznosili su 70 ukrajinskih vojnika, četiri borbena vozila pešadije i pet vozila.
U južnodonjeckom pravcu ubijeno je više od 40 ukrajinskih vojnika, uništena tri borbena oklopna vozila i dva kamioneta.
Raketne trupe i artiljerijske snage pogodile su 67 artiljerijskih jedinica na vatrenim položajima, ljudstvo i vojnu tehniku u 92 okruga.
U Zaporoškoj oblasti uništena su dva skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine i skladište goriva 102. brigade teritorijalne odbrane. Kod Dnjepropetrovska uništeno je skladište goriva ukrajinske grupe trupa „Hortica“.
Tokom kontrabaterijske borbe u oblastima naselja Časov Jar i Minjkovka u Donjeckoj Narodnoj Republici na vatrenim položajima su uništena dva artiljerijska sistema M-777 američke proizvodnje. U oblasti naselja Antonovka u Hersonskoj oblasti uništena je samohodno artiljerijsko oruđe „Krab“ poljske proizvodnje. Kod Serebrjanke u Donjeckoj Narodnoj Republici uništene su četiri ukrajinske haubice D-30.
U protekla 24 časa sredstvima PVO oboreno je 15 ukrajinskih bespilotnih letelica u LNR, DNR, Zaporoškoj oblasti i Hersonskoj oblasti. Osim toga, presretnute su tri rakete ispaljene iz višecevnih raketnih sistema „Oljha“ i „Uragan“ u DNR i Hersonskoj oblasti.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 355 aviona, 199 helikoptera, 2.794 bespilotne letelice, 399 protivvazdušnih raketnih sistema, 7.366 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 957 borbenih vozila za višecevne raketne sisteme, 3.763 artiljerijskog oruđa i minobacača, kao i 7.876 jedinica specijalnih vojnih vozila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala