- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbija ima priliku za popravni – i nema pravo na grešku

© FIBASvetislav Pešić
Svetislav Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
Pratite nas
U jednom momentu izgledi reprezentacije Srbije da se plasira na Svetsko prvenstvo u košarci nisu bili baš najbolji, da ne kažemo da su bili mali, ali je u novembarskom prozoru tim koji predvodi Svetislav Pešić došao na korak od cilja. Sada je potrebno da Orlovi ostvare još jednu pobedu i obezbediće plasman na Mundobasket.
Dve utakmice kvalifikacija Orlovi će igrati u februaru, a Svetsko prvenstvo će se održati od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine. Domaćini šampionata biće Indonezija, Filipini i Japan.

Šta čeka Orlove do kraja kvalifikacija?

Srbija trenutno zauzima drugu poziciju sa skorom 5-3 na koliko je i Grčka, dok je Letonija prva sa 7-1. Turska i Belgija imaju 3-5, a Velika Britanija 1-7. Pre svega, potrebna je jedna pobeda iz dve utakmice. Prvi meč biće protiv Grčke u gostima (24. februar), što je teži posao, a lakši dolazi u poslednjem kolu kada Velika Britanija gostuje Orlovima (27. februar).
Dakle, već sada je jasno da bi pobeda nad Britanijom, koja je sve samo nije košarkaška velesila, i to kod kuće, bila dovoljna da se Orlovi plasiraju na Mundobasket. Bez obzira na rezultat meča protiv Grčke. Odnosno, ako pobede Grke u Atini, onda u poslednjem kolu Orlovi mogu i da izgube.
Kada se gleda 2023. godina, najveći događaj u košarci, a jedan od većih i u svetu sporta generalno, biće upravo Mundobasket na jesen, a da bi se do tamo došlo, Orlovi sve karte i punu koncentraciju bacaju upravo na kvalifikacije. Jer, posao nije završen.
Orlovi bi bez Svetskog prvenstva ostali samo u slučaju da izgube i od Grčke i od Velike Britanije, a da Belgijanci pobede i Veliku Britaniju i Tursku.
Komplikacija je u ovim kvalifikacijama bilo mnogo... Toliko, da su se mnogi pitali čemu smisao svega. Najviše su trpele najjače reprezentacije koje nisu mogle da računaju na igrače iz NBA i Evrolige, pa je bilo mnogo iznenađenja.
Sukob Evrolige i Fibe ne jenjava, verovatno neće biti nekih promena ni u februarskom prozoru, pa ni sam selektor Svetislav Pešić verovatno do par dana pred utakmice neće znati na koga može, a na koga ne može da računa.
„Želim da kažem da su se prioriteti promenili. Kristerijumi su se promenili, sistem takmičenja takođe. On je apsolutno protiv svih reprezentacija, ne samo Srbije. Značaj reprezentacije se menja. Ukupno gledano, a samim tim i kriterijum igrača koji su kandidati za tim. Svaki uspeh reprezentacije ne mora da znači da košarka napreduje. Za svaki uspeh reprezentacije može da podigne interes zemlje, države i tako dalje, tako i naše. Uvek to govorim. Kod nas u Srbiji popularnost košarke se povecćava iz godine u godinu, a potencijali se smanjuju. To je kontraproduktivno, to je disbalans. Zašto je to tako? Malo smo se smanjili. Kako bih rekao, klupska takmičenja dobijaju na značaju, reprezentativna prelaze u neke turnire. Želja svih navijača i nas koji smo u svemu tome direktni učesnici, ne postavlja se pitanje. Zbog toga smo i tu, da probamo da uradimo sve, koliko je u našoj moći da damo maksimum za Mundobasket, a onda i na Olimpijske igre. Zbog toga sam došao. Nisam došao da pravim karijeru niti da pišem novu knjigu. Moju knjigu sam odavno napisao, moja karijera odavno je napisana. Ovde sam došao zbog toga“, odgovorio je Pešić jednom prilikom na pitanje Sputnjika.
Jedan od igrača koji bi trebalo da bude u ekipi je Dušan Ristić, čovek koji je blistao protiv Turske pre svega u šutu za tri poena, a ta pobedao od 77:76 mogla bi da se pokaže na kraju i kao ključna.

„U februaru sledi taj drugi prozor, doći će brzo, imaćemo dve utakmice protiv Grčke i Velike Britanije. Eto, matematički nam je jedna pobeda potrebna. Kada dođe vreme, neće biti kalkulacija, ići ćemo da pobedimo obe utakmice i da potvrdimo odlazak na Svetsko prvenstvo. To je još daleko, ali kada dođe vreme biću maksimalno spreman“, poručio je Ristić, košarkaš Galatasaraja, u razgovoru za Sputnjik.

Što se ostalih igrača tiče, jako je teško praviti procenu ko bi mogao da obuče dres državnog tima. Videćemo da li će Crvena zvezda i Partizan kao evroligaši ponovo dati svoje igrače na raspolaganje selektoru Pešiću (potencijalno Nemanja Nedović, Aleksa Avramović, Luka Mitrović...).
Ako to bude slučaj, Orlovi bi mogli da budu prilično pojačani.
Zatim, videćemo i kakav će biti status Nikole Milutinova i Dejana Davidovca koji nastupaju za ruski CSKA i ne igraju Evroligu.
Videćemo i ko će od evroligaških igrača biti spreman da pomogne nacionalnom timu, da li će iko moći (kao što su igrali Lučići Gudurić protiv Turske). Podsećanja radi, Vasilije Micić je dobio zabranu od Anadolu Efesa, a Nikola Kalinić i Vanja Marinković zabranu od španskih timova Barselone i Baskonije da zaigraju u dresu nacionalnog tima.
Dakle, čak ni Pešić verovatno u ovom momentu ne zna na koga će sve moći da računa, a sam plasman na Mundobasket bi bio velika stvar, posebno imajući u vidu da Orlovi nisu igrali na Olimpijskim igrama 2021. godine, te da su na Evrobasketu bili deveti.
Jedno je jasno: plasman na Mundobasket je veoma blizu. A možemo slobodno da kažemo i imperativ gledajući blisku prošlost, sadašnjost i blisku budućnost.
Srbija, kao košarkaška velesila, ne bi (više) smela sebi da dopušta da propušta velika takmičenja.

Preostali mečevi u kvalifikacijama:

9. kolo
24.2.2023: Grčka – Srbija
24.2.2023: Turska – Letonija
24.2.2023: Velika Britanija – Belgija
10. kolo
27.2.2023: Srbija – Velika Britanija
27.2.2023: Letonija – Grčka
Detalj sa utakmice Srbija-Letonija - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
SPORT
Pešićev džoker za Sputnjik: „Rusija jako važna stanica u karijeri, prijala mi je“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala