- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pešićev džoker za Sputnjik: „Rusija jako važna stanica u karijeri, prijala mi je“

© Sputnik / Lola ĐorđevićDetalj sa utakmice Srbija-Letonija
Detalj sa utakmice Srbija-Letonija - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
Pratite nas
Srbija je ove godine igrala na Evropskom prvenstvu, ali je možda najvažnija utakmica u 2022. godini za Orlove bila ona protiv Turske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. I pobedili su je najviše zahvaljujući promašaju Skotija Vilbekina, a još više zahvaljujući Dušanu Ristiću koji za čitaoce Sputnjika rekapitulira proteklih 365 dana.
Ristić je potpisao za Galatasaraj u koji je stigao iz španske ACB lige i kaže da mu je ova godina bila stepenik više u košarkaškom razvoju.
„Iz ovog ugla, mislim da sam imao uspešnu godinu. Moja želja je bila da dođem u Španiju i zaigram u ACB ligi i to se ostvarilo. Ove godine sam uspeo da ostavim dobar utisak, da napravim ime. Na leto je usledio poziv selektora Svetislava Pešića za pripreme za Evropsko prvenstvo, potom je usledio i odlazak na prvenstvo što je kruna moje dosadašnje karijere. Ovu 2022. godinu bih okarakterisao zato kao veoma uspešnu. Stepenik više u košarkaškom razvoju“, kaže Ristić za Sputnjik.
Objašnjava da je ova sezona ona prava, te da nije bilo lako prilagoditi se na nove okolnosti.
„Ja sam još pre nego što sam došao u Španiju slušao kako je španski stil košarke najbolje legao mom stilu, a i da je kvalitet klubova veliki, da je liga najjača u Evropi. Stvarno mi je stil legao. Fuenla kao moj prvi klub je ispao kao dobra odskočna daska. Nije lako prilagoditi se. Potrebno je nekoliko nedelja i meseci čak za prilagođavanje. Prethodna sezona je završena u dobroj formi, pomogao sam timu da opstane u ligi“.
A sada? Ristić skoro redovno daje dvocifren broj poena, često upisuje i dabl-dablove. Jasno, sa takvim ciframa i utiskom skrenuo je pažnju na sebe što je prepoznao Galatasaraj.
„Da, da , druga sezona je već ozbiljnija uloga, bio prvi sam centar ekipe, očekivalo se i treneri su više očekivali., Došao sam sa Evropskog prvenstva, iz reprezentacije, gde sam imao priliku da igram protiv najboljeg igrača na svetu Nikole Jokića, kao i protiv Milutinova, jednog od najboljih centara u Evropi. Drugu sezonu sam počeo sa velikim samopouzdanjem. Te partije koje sada pružam su nastavak i rezultat rada i truda u prošlosti. Sve ide kako treba“, rekao je Ristić.
Posle Crvene zvezde Ristić je igrao u Astani, pa u Breši, da bi prošle godine stigao do Rusije i Avtodora iz Saratova.
„Lepe me emocije vežu za Rusiju! Nakon moje epizode u Crvenoj zvezdi gde nisam dobio pravu priliku niti sam uspeo da se pokažem u pravom svetlu, prihvatio sam da odem nekoliko stepenika niže. Otišao sam u Astanu koja je igrala rusku VTB ligu. I godinu posle toga sam proveo nekoliko meseci u Avtodoru. VTB liga je, možda je sada malo pao kvalitet, ali pre svih dešavanja je bila rame uz rame sa ACB ligom. Stvarno mi je prijalo da igram tamo. Pružao sam sjajne partije. Pomoglo mi je da se domognem većeg nivoa. Rusija mi je prijala što se tiće života i imam da kažem sve najbolje o toj zemlji“, objašnjava Ristić.
A, onda dodaje...
„Relativno sam rano otišao iz Srbije, a u svakoj zemlji gde sam igrao sam se dobro snašao. Osećao sam se komforno u Rusiji. Ljudi su možda malo bliži nama, mada to je sve relativno. Generalno nosim pozitivne utiske iz Rusije. Tamo sam dobio veliki prostor i minutažu, da se vratim na željeni nivo. Ta stanica u karijeri mi je značila da budem gde sam danas“.
Evropsko prvenstvo? Svakako najveće takmičenje koje je Ristić igrao, pa nije ni čudo što ga naziva krunom dosadašnje karijere.
„Velika stvar. Sama činjenica da sam bio u tom timu koji je bio sačinjen od vrhunskih igrača, predvođenih Nikolom Jokićem koji je vanserijski igrač. Drugačiji je od svih ostalih, može da se nauči od njega. Biti u timu sa takvom zvezdom i tako kvalitetnim osobama, meni je značilo, izašao sam kao bolji igrač. Imali smo stvarno sjajnu atmosferu, druženje. Svi su momci, iako su sjajni igrači, svi su stavili tim ireprezentaciju ispred svog imena“.
Znači, poraz od Italije ima veze isključivo sa košarkaškim stvarima, a ne sa stvarima van terena?
„Apsolutno košarkaški poraz. Svima je bilo krivo, niko se nije nadao da će doći tako rano, bili smo odlični u grupi ,a onda je došla ta utakmica. Jedno loše poluvreme i jedno njihovo odlično poluvreme gde su pogodili sve je dovoljno da poništi sve naše dobre igre i ambicije i ciljeve. Prilično bolno za nas. Ali, okrenuli smo se dalje. Nije bilo vremena za žal. Usleidli su prozori koji su bili jako važni za budućnost naše reprezentacije“.
Utakmica protiv Turske bila je posebna za Ristića, a pokazao je da poseduje i zavidan osećaj u ruci prilikom šutiranja trojki.
„Imao sam privilegiju da dobijem poverenje selektora i dosta veliku ulogu u tom prozoru. Možda će taj prozor biti i ključni. Imao sam poverenje i osećaj da to treba da opravdam. Igrao sam sa velikom motivacijom i samopouzdanjem. Kada trener veruje u tebe samopozdanje ti raste. Ta utakmica protiv Turske je bila sjajna, možda i najdraža u karijeri. Zbog tima, atmosfere, sjajne i lepe emocije. Za mene, saigrače, navijače“
Slede Fibini prozori, pa onda, nadamo se svi i Svetsko prvenstvo za Orlove.
„U februaru sledi taj drugi prozor, doći će brzo, imaćemo dve utakmice protiv Grčke i Velike Britanije. Eto, matematički nam je jedna pobeda potrebna. Kada dođe vreme, neće biti kalkulacija, ići ćemo da pobedimo obe utakmice i da potvrdimo odlazak na Svetsko prvenstvo. To je još daleko, ali kada dođe vreme biću maksimalno spreman“, konstatovao je Ristić i poželeo srećne praznike čitaocima Sputnjika.
Svetislav Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
SPORT
Srbija ima priliku za popravni – i nema pravo na grešku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala