- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prognoze britanskih analitičara: Šta čeka rusku i svetsku ekonomiju

© Sputnik / Alekseй SuhorukovRublja i dolar
Rublja i dolar - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
Pratite nas
Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR), jedna od najuglednijih analitičkih institucija u svetu, predstavio je svoju viziju globalnog razvoja u ovoj godini. Britanski analitičari ove godine očekuju svetsku recesiju, piše portal „Argumenti i fakti“.

U novoj 2023. godini analitičari Rusiji predviđaju pad BDP-a za 2,8 odsto što će, kako se navodi, ipak omogućiti zemlji da zadrži titulu devete ekonomije sveta na listi Centra za ekonomska i poslovna istraživanja.

Očekuje se da će Sjedinjene Američke Države i narednih godina biti svetski hegemon, ali da će 2032. godine Kina preuzeti primat. Peking će biti na vodećoj poziciji najmanje do 2037. godine. Treće mesto vodećih ekonomija sveta 2037. godine zauzeće Indija koja će 2023. godinu završiti na petom mestu. Na dnu rang-liste tradicionalno su mikrodržave sa mikroekonomijom – Tonga, Palau, Mikronezija, Maršalska ostrva, Kiribati i Nauru zauzimaju poslednja mesta – od 185 do 190.

„U Americi je zabeležena rekordna inflacija u poslednjih 40 godina. Američke vlasti očekuju njen pad tek krajem ove godine. To znači da će se tokom 2023. godine i u Americi i Evropi voditi oštra monetarna politika koja neće usporiti samo rast cena, nego i potrošačku aktivnost i proizvodnju. Takvi procesi u vodećim svetskim ekonomijama neizbežno će uticati i na treće zemlje, zato je veoma velika verovatnoća da dođe do globalne recesije. Ali ona neće biti dugotrajna, jer su privrede zemalja poput Kine, Indije ili Brazila već dovoljno ojačale da izdrže negativne uticaje u globalnoj ekonomiji“, rekao je šef analitičkog odeljenja Banke Rusije Igor Štern.

Ako ruska ekonomija ne bude pod uticajem spoljnih šokova, onda će rast BDP-a u Rusiji 2024. godine biti 1,5-2%, zaključuje Štern.
Recesija - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
SVET
U EU ništa dobro: Šta nas čeka u 2023?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala