- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Godina u kojoj je sistem naveo zlatnu Jovanu da „odsvira“ kraj

© Sputnik / Lola ĐorđevićJovana Preković
Jovana Preković - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
Pratite nas
Olimpijska porodica je ostala bez jednog sporta, karatea više neće biti na najvećoj sportskoj smotri, a samim tim je i Srbija izgubila velikog aduta, Jovanu Preković, Aranđelovčanku koja je po proglašenju odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta rešila da u 26. godini završi karijeru.
I to je obeležilo 2022. godinu, kao što je i 2021. obeležila upravo Jovana, objedinivši titule na evropskom, svetskom i olimpijskom nivou.
Pripadnica Sportske jedinice Ministarstva odbrane Republike Srbije je na Olimpijskim igrama u Tokiju nosila zastavu svoje države, a toj časti je dodala i zlatnu medalju u kategoriji do 61 kilogram.
Do svih medalja je Jovanu odvela Roksanda Atanasov, njen trener od malih nogu, a na kraju je i ona morala da objavi da je njena najveća pulenka donela odluku o kraju karijere.
„Tužna realnost je da karate neće biti u programu Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Izvesno je da ga neće biti ni u Los Anđelesu 2028. Zbog svega toga, jednostavno ne vidimo budućnost, jer nećemo moći da radimo kao što smo to činile do sada. Iz tog razloga postoji mogućnost da se moja trenerska i Jovanina takmičarska karijera završe ove godine. Jer, vraćamo se u sistem u kome nećemo imati podršku i slobodu koju smo imale dok je karate bio u programu Olimpijskih igara. Nema sumnje da je to težak udarac za naš sport. Karate apsolutno zaslužuje da bude u programu Olimpijskih igara, po svom kvalitetu, masovnosti i svim ostalim parametrima, ali jednostvno mi nemam nikakav uticaj na te odluke koje se donose“, navela je Roksanda.
Jovana se od svog sporta oprostila u rodnom Aranđelovcu, gde je sve počelo, ali je moralo da se završi odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta.
„Vrata su definitivno zatvorena za karate. Naš cilj je da damo šansu drugim sportovima i da privučemo mladu populaciju“, šturo i neubedljivo je obajasnio sportski direktor MOK Kit Mekonel.
Umesto drevnog sporta kakav je karate, MOK je odlučio da za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine uvrsti brejkdens, penjanje, surfovanje i skejtbording, navodeći da je ideja da se napravi „balans dodavanjem urbanih sportova i stvaranjem drugačije dinamike“.
Uprkos svemu, Jovana je momenat kada je skinula opremu opisala kao najvažniji za jednog sportistu.
„Odluka da se sve ovo jednog dana završi je morala da ima ovakav kraj. Ceo moj rad i trud zaslužuju jedan minut za obraćanje“, navela je Prekovićeva na svom oproštaju od karatea.
Ostaće za pamćenje i istoriju da je Jovana bila gošća Sputnjik sporta i emisije Miljanov korner u novogodišnjem izdanju za prethodnu godinu, a u novu 2023. ulazi prvi put kao sportska „penzionerka“.
I zaslužila je da odmori, a sistemu treba da bude za nauk da mora da čuva ovakve šampione jer su upravo oni ti koji mogu da navedu nove generacije da se usmere na sportski život, a ne njihove novokomponovane ideje.
Jovana Preković - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
SPORT
Jovana i Roksanda za Sputnjik: Razgovor s dekom, plivanje s „ajkulama“ i – tri zlata za Srbiju!
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala