- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šefica MMF predviđa Evropi surovu zimu bez ruskih energenata

© Sputnik / Lola ĐorđevićDevojka šeta psa po magli
Devojka šeta psa po magli - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
Pratite nas
Evropske zemlje, koje žele da ostvare nezavisnost od Rusije po pitanju snabdevanja energentima, ove godine će se suočiti sa „oštrom zimom“, rekla je u intervjuu televiziji Si-Bi-Es Kristalina Georgijeva, generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Georgijeva je takođe napomenula da je situacija u Ukrajini „snažno pogodila EU“ i predvidela da će polovina zemalja unije sledeće godine pasti u recesiju.
"Pratimo reakciju Evrope na energetski šok i vidimo da se Evropa zaista kreće ka nezavisnosti od ruskih snabdevanja. Da, dolazi oštra zima, a moguće je da će sledeća biti još oštrija", rekla je ona.
Istovremeno, direktorka MMF je izrazila mišljenje da će se nezavisnost Evrope od (isporuka energenata) od Rusije svakako ostvariti.
Posle početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje su pojačale sankcioni pritisak na Moskvu, ali je to izazvalo rast cena goriva i rekordnu inflaciju na samom Zapadu. Kako je primetio ruski predsednik Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija SAD i njihovih saveznika, ali su sankcije zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Glavni cilj Zapada je, po mišljenju ruskog predsednika, pogoršanje života miliona ljudi.
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala