- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska sprečila planove Kijeva da izvrši terorističke napade na Rusiju

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe snaga ODKB u Tadžikistanu
Vojne vežbe snaga ODKB u Tadžikistanu  - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
Pratite nas
Oružane snage Rusije izvele su napad na ukrajinske kompanije odbrambene industrije koje proizvode bespilotne letelice za napade na Rusiju, planovi Kijeva da izvrši terorističke napade u bliskoj budućnosti su sprećeni, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
On je dodao i da su uništeni skladište i mesta za lansiranje bespilotnih letelica.
„Cilj napada je postignut“, istakao je Konašenkov.
Portparol je primetio da su „planovi kijevskog režima da u najskorije vreme izvrši terorističke napade na Rusku Federaciju osujećeni“.
Ruske raketne snage i artiljerija takođe su uništile mobilni radar za vazdušno osmatranje u DNR, kao i protivbaterijski radar američke proizvodnje AN/TPQ-50 koji koristi ukrajinska vojska.
U kupjanskom pravcu ruske trupe su gađale jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti i Luganskoj Narodnoj Republici. Ubijeno je više od 40 ukrajinskih vojnika i uništena dva borbena oklopna vozila i kamionet.
U krasnolimanskom pravcu je artiljerijom pogođeno pet četnih taktičkih grupa 92. Mehanizovane i 95. Vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i 111. brigade teritorijalne odbrane u LNR. Više od 150 ukrajinskih vojnika je poginulo i ranjeno, a uništen je jedan oklopni transporter i dva kamioneta.
U donjeckom pravcu ruske trupe nastavljaju ofanzivna dejstva. U borbama je ubijeno više od 110 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva borbena vozila pešadije, pet borbenih oklopnih vozila i sedam automobila.
U južnodonjeckom pravcu u Zaporoškoj oblasti ukrajinske trupe su bezuspešno pokušale da izvrše kontranapad kako bi povratile izgubljene položaje. Svi kontranapadi su odbijeni artiljerijskim udarima i dejstvima ruskih trupa. Ubijeno je više od 50 ukrajinskih vojnika, a uništeno dva borbena oklopna vozila i tri automobila.
Osim toga, uništeno je šest ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa koje su dejstvovale u Zaporoškoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici.
U rejonu naselja Mirno u Zaporoškoj oblasti uništeno je skladište artiljerijske municije Oružanih snaga Ukrajine.
Tokom kontrabaterijske borbe u Donjeckoj Narodnoj Republici uništene su dve samohodne haubice „Krab“ poljske proizvodnje na vatrenim položajima, sa kojih su gađana naselja Donjecka. Takođe su uništene dve ukrajinske haubice D-20 u Luganskoj Narodnoj Republici.
Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod sela Poltavka u Donjeckoj Narodnoj Republici.
U protekla 24 časa sredstvima za protivvazdušnu odbranu uništeno je 15 ukrajinskih bespilotnih letelica u DNR, LNR, Belgorodskoj, Zaporoškoj, Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti i Republici Krim.
Osim toga, u oblastima naselja Popasna, Makejevka i Popovka u Luganskoj Narodnoj Republici presretnuto je sedam raketa ispaljenih iz višecevnog bacača rakete „Himars“.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 355 aviona, 199 helikoptera, 2.779 bespilotnih letelica, 399 protivvazdušnih raketnih sistema, 7.350 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 957 borbenih vozila za višecevne raketne sisteme, 3.756 artiljerijskog oruđa i minobacača, kao i 7.859 jedinica specijalnih vojnih vozila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala