- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Tajna Peleove „desetke“

© AFP 2023 / Giuseppe Cacace Brazilьskiй futbolist Pele na plakate vo vremя matča meždu sbornыmi Kameruna i Brazilii na ČM-2022 v Katare
Brazilьskiй futbolist Pele na plakate vo vremя matča meždu sbornыmi Kameruna i Brazilii na ČM-2022 v Katare  - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
Pratite nas
Brazilski klub Santos povukao je dres sa brojem 10 u čast legendarnog fudbalera Edsona Arantesa do Nasimenta Pelea. Time je uslišena želja porodice slavnog fudbalera koja je to javno zatražila u petak.
Čuveni brazilski fudbaler preminuo je 29. decembra u 83. godini života, a predstavnici Santosa su odluku obrazložili ovako:

„Postoji procedura, potrebno je da se sastanu članovi odbora i to odobre. U međuvremenu, administrativnim aktom ćemo u januaru privremeno ukinuti korišćenje dresa s brojem 10, nadajući se da će odbor tu odluku pretvoriti u trajno rešenje. Već je i pre postojala takva inicijativa, ali su mnogi mislili da se Peleu na bolji način odaje počast time što njegov broj i dalje koristimo“, izjavio je predsednik Santosa Andres Rueda.

Pele je za Santos nastupao od 1956. do 1974. godine i za to vreme odigrao 639 utakmica i postigao 613 golova.
Nakon što mu je na Mundijalu 1958. dodeljena „desetka“, Pele ju je nosio tokom čitave karijere i u Santosu i reprezentaciji, sve dok se nije povukao iz fudbala 1977. godine.
Pele nije sam izabrao pomenuti broj, već mu je on „zapao“, ali nema sumnje da je baš zahvaljujući sjajnim igrama Brazilca čuvena „desetka“ danas postala stvar prestiža.
Legendarni napadač je svojevremeno otkrio i kako je dobio kultni broj. Naime, uoči učešća na Mundijalu 1958. godine, Fudbalski savez Brazila je u FIFA poslao spisak igrača bez brojeva.
Kada su kročili na teren na prvu utakmicu, niko od igrača Brazila nije imao broj na leđima. Zato je delegat nasumično podelio 11 brojeva i Peleu je zapala „desetka“, iako je imao tek 17 godina i bio debitant na Mundijalu.
Ostalo je sve istorija. I legenda.
Pele - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
SPORT
Zašto Pele?
Pogledajte najnoviju epizodu Miljanovog kornera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala