- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Nova godina na japanski način: 108 zvona za novi život

© Sputnik / Artur AleksandrovNova godina u Tokiju
Nova godina u Tokiju - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
Pratite nas
Nova godina u Japanu je najomiljeniji i najživopisniji praznik koji se od 1873. godine obeležava 1. januara po evropskom kalendaru. Ali, običaj da se hrišćanski praznik Božić proslavlja pre Nove godine konačno je postao sastavni deo japanske kulturne tradicije vek kasnije, 70-ih godina prošlog veka.
Za većinu Japanaca, Božić je u potpunosti lišen religioznog sadržaja, pošto brojnost hrišćana u zemlji ne prelazi 1-2 odsto stanovništva.

Božić ─ najbolje vreme za romantične sastanke

Japanski Božić je obavijen ljubavnom atmosferom. Neoženjeni Japanci, prema običaju, Badnje veče provode sa voljenom, zakazavši joj romantičan ljubavni sastanak u nekom restoranu. U Japanu je upravo na Božić uobičajeno izjavljivati ljubav i zaprositi voljenu osobu.

U Japanu Božić nije državni praznik niti neradan dan, ali to ne sprečava Japance da Badnje veče proslave sa takvom radošću da je bude dovoljno za čitavu godinu do dočeka sledećeg Božića.

Božić obožavaju i japanski mališani. Deda Mraz nikoga neće ostaviti bez poklona, u ukrašenu crvenu čarapu staviće omiljene slatkiše, a u ukrasni papir upakovaće igračku o kojoj je dete maštalo cele godine.

Novogodišnje čestitke

Nova godina je najvažniji i najvoljeniji praznik u kalendaru Japanaca. Za njega počinju unapred da se pripremaju. Veoma je važno ispoštovati sve tradicije koje su vekovima nastajale kako ništa ne bi sprečilo da se bogovi sreće dočekaju kako i priliči.

Već početkom decembra, sve japanske pošte zatrpane su novogodišnjim čestitkama koje su pisala kako deca, tako i odrasli.

Čestitke se pišu poznanicima, rođacima, prijateljima i najvažnije, nastavnicima, učiteljima i „sensejima“. Čak i učenici osnovnih škola sami pišu i dobijaju najmanje 20 čestitki.

„Kadomacu“ – bor na ulazu

Dekoracija od grana bora, bambusa, paprati i drugih biljaka „kadomacu“ – pričvrsti se iznad vrata ili kapije užetom ispletenim od pirinčane slame.
To je neophodno da bi se preprečio put svim zlim silama i da im se ne bi dalo da se probiju u sledeću godinu. A dobri duhovi, nasuprot, naći će utočište i odmor u mirisnim borovim iglicama.

Tradicionalne japanski pirinčane lepinjice „moči“

Japanci ne mogu da zamisle Novu godinu bez „močija“. Ove delikatne pirinčane lepinjice napravljene od dobro utučenog lepljivog pirinča raznih boja nisu samo novogodišnja hrana, već se praznično prinose bogovima kako bi se oni na propisan način pobrinuli za blagostanje porodice u nastupajućoj godini.
Moči se stave na sto i okače kao ukrasi na granama bambusa i vrbe. Potrebno je pripremiti mnogo lepinjica. Nakon završetka novogodišnjih praznika, svaki član porodice tradicionalno mora da pojede onoliko močija koliko godina puni date godine.

Porodična novogodišnja trpeza

Trideset prvog decembra uveče porodica se okuplja za stolom radi novogodišnje trpeze. Odrasli je započinju gutljajem pirinčane rakije.

Svako jelo na novogodišnjoj trpezi ima simbolično značenje. Na primer, beskonačno dugi rezanci od heljde „soba“, simbolizuju dugovečnost, a pirinčane lepinjice bogatstvo u porodici, pasulj je simbol zdravlja, dok će ikra haringe obezbediti porodici sreću i mnogo dece.

Za stolom u novogodišnjoj noći nije poželjno glasno se veseliti, jer je potrebno iznutra se pripremiti za pročišćenje duše i sastanak sa sedam bogova sreće.

108 zvona

Nekoliko minuta pre Nove godine u budističkim hramovima širom Japana odjekuju zvona. Njih je tačno 108 – po jedan udarac za svaki od grehova i briga koji muče čoveka.
Oslobodivši se na taj način prethodnih grehova i briga, Japanci se osećaju spremnima za početak novog života.

U novom životu, po japanskom verovanju, pomoći će im sedam bogova sreće, koji stižu u Japan na čudesnom brodu sa poslednjim udarom zvona. To su bogovi sreće, iskrenosti, druželjubivosti, dostojanstva, dugovečnosti, velikodušnosti i blagonaklonosti.

Prvi dan Nove godine počinje posetom hramu, a zatim se može veseliti i zabavljati iz sveg srca, radujući se svom novom rođenju u novoj godini.
Vino, grožđe - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2020
Starci slave Novu godinu u podne da bi legli pre ponoći, a grožđe im je glavna poslastica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala