Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

EKSKLUZIVNO Duško Kovačević o „Putinovim agentima“ u Srbiji: Srećom, ja nemam ni mobilni telefon…

© Sputnik / Aleksandar MilačićDušan Kovačević
Dušan Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
Pratite nas
Što se tiče toga ko je ovde špijun, možete slobodno da uzmete, pročitate „Sumnjivo lice“ i da vidite onu čuvenu priču da čovek koji hoće nešto da sazna, mora da ima podsetnicu na kojoj piše da je sreski špijun, da bi mu se ljudi javljali. Sve zajedno kada saberemo i oduzmemo, to bi bilo smešno da nije tužno.
Ovako akademik i dramski pisac Dušan Kovačević, ekskluzivno za emisiju Sputnjika „Ja, Putinov agent“, reaguje na spisak opskurne grupe koja iz nedelje u nedelju dodaje nova imena „ruskih šijuna“ u Srbiji.
Kao osvedočeni ekspert za profil špijuna sa naših prostora, kao neko ko je postavio arhetipove balkanskih špijuna Ilije i Đure Čvorovića i Luke Labana, Kovačević potvrđuje za Sputnjik da su špijuni svuda oko nas.
„Istorija špijuna i špijunaže je meni bila zanimljiva još od ranih dana iz detinjstva kada se neko u razredu javljao i špijunirao nas učenike učiteljici. Od tog prvog kontakta sa ljudima koji su prilazili učiteljici i pričali šta je ko od nas radio, pa kasnije kroz školovanje i kroz ceo život uvek je neko nekoga špijunirao. Tako da ta osobina dojavljivanja i cinkarenja nije ništa novo“, poručuje čuveni dramski pisac.
On objašnjava i šta se promenilo u opisu posla jednog špijuna od vremena kada su nastali njegovi kultni komadi, do danas.
„Desio se taj veliki tehnološki napredak. Nekada su ti špijuni išli za ljudima, pratili ih, snimali ih fotoaparatima, gledali ih kroz dvogled, tu su često stradali, ujedali su ih psi... Dešavalo im se sve ono što jednog nesretnog špijuna može da zadesi... A danas vi imate jednu veliku prednost, a to je da samom činjenicom da imate mobilni telefon, koji ja hvala bogu – nemam, sami sebe prijavljujete i sami sebe dojavljujete. Jednostavno je ta visoka tehnologija kojom smo okruženi uništila posao klasičnog špijuna. Vi plaćate taj mobilni telefon da bi sami sebe prijavljivali, da bi vas slušali, da bi vas gledali, da bi znali sve o vama“, zaključuje naš sagovornik.
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala