- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin i ruski patrijarh izrazili saučešće povodom smrti bivšeg pape Benedikta XVI

© Sputnik / Vladimir RodionovPredsednik Rusije Vladimir Putin i bivši papa Benedikta XVI 2007. godine
Predsednik Rusije Vladimir Putin i bivši papa Benedikta XVI 2007. godine - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril izrazili su saučešće papi Franji povodom smrti bivšeg pape Benedikta XVI.
„Vaša Svetosti, primite iskreno saučešće povodom smrti Njegove Svetosti pape Benedikta XVI. Benedikt XVI bio je istaknuta religiozna i državna ličnost, nepokolebljivi zaštitnik tradicionalnih hrišćanskih vrednosti. Tokom njegovog pontifikata uspostavljeni su punopravni diplomatski odnosi između Rusije i Vatikana, razvijene su veze između Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve“, navodi se u telegramu saučešća koji je uputio Putin.
Predsednik je naglasio da će zauvek čuvati najsvetlije uspomene na Benedikta XVI.

Benedikt XVI poštovao tradicije ruskog pravoslavlja

U pismu koje je patrijarh Kiril uputio papi Franji navodi se da je bivši papa Benedikt XVI voleo istočno hrišćanstvo i da je poštovao tradicije ruskog pravoslavlja.
„Imajući priliku da se više puta lično sastanem sa pokojnim papom dok je boravio na papskom prestolu, imao sam priliku da svedočim njegovoj dubokoj ljubavi prema istočnom hrišćanstvu i iskrenom poštovanju prema tradiciji ruskog pravoslavlja. Tokom pontifikata Benedikta XVI odnosi između Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve značajno su se razvili u duhu bratske saradnje i želje za interakcijom na putu prevazilaženja ponekad bolnog nasleđa iz prošlosti“, rekao je patrijarh Kiril.
Prema njegovim rečima, dugogodišnji životni put pape Benedikta XVI obeležio je čitavu epohu u istoriji Rimokatoličke crkve, „koju je predvodio u teškom istorijskom periodu, povezanom sa mnogim spoljnim i unutrašnjim izazovima”.

„U ime Ruske pravoslavne crkve izražavam saučešće Vama i pastvi Rimokatoličke crkve u vezi sa gubitkom koji Vas je zadesio“, navodi se u pismu poglavara ruske crkve.

Bivši papa Benedikt XVI preminuo je danas u 96. godini, objavio je Vatikan. Nekadašnji papa Benedikt preminuo je u 9.34 u rezidenciji u manastiru Matere Crkve, gde je boravio posle povlačenja sa papskog trona 2013. godine, saopštio je Vatikan.
Bivši Papa Rimski Benedikt XVI - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
DRUŠTVO
Preminuo bivši papa Benedikt XVI
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala