- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Preminuo bivši papa Benedikt XVI

© Sputnik / Vladimir Rodionov / Uđi u bazu fotografijaBivši Papa Rimski Benedikt XVI
Bivši Papa Rimski Benedikt XVI - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
Pratite nas
Bivši papa Benedikt XVI preminuo je u 96. godini, objavio je Vatikan.
Nekadašnji papa Benedikt preminuo je u 9.34 u rezidenciji u manastiru Matere Crkve, gde je boravio posle povlačenja sa papskog trona 2013. godine, saopštio je Vatikan.
Bivši papa Benedikt rođen je kao Jozef Racinger u Marktl am Inu u Bavarskoj 1927. godine. Godine 1977. postao je nadbiskup Minhena i Frajzinga, 1982. godine je došao na čelu verskog tela Vatikana, a 2005. godine je zauzeo tron Svetog Petra.
Benedikt XVI je bio prvi nemački papa u 482 godine. Na čelu Rimokatoličke crkve nalazio se od 2005. do 2013. godine.
On sam nije želeo da postane papa i nije mu bilo lako da nasledi harizmatičnog Poljaka Karola Vojtile, Jovana Pavla Drugog. U tom periodu, Rimokatolička crkva je doživela jednu od svojih najozbiljnijih kriza: od 2010. sve je više izveštaja o dobro skrivanom seksualnom zlostavljanju dece u verskom okruženju.
Benedikt XVI je 11. februara 2013. godine neočekivano saopštio da napušta funkciju pape i biskupa Rima. Od 1294. godine nijedan papa se nije povlačio u penziju, već je na tom mestu ostajao do smrti. Svoju odluku je objasnio da je previše star i iscrpljen da bi obavljao ovu važnu funkciju.
Sahrana bivšeg pape Benedikta XVI biće održana na Trgu Svetog Petra u Vatikanu u četvrtak, 5. januara, a predvodiće je papa Franja, izjavio je danas portparol Vatikana Mateo Bruni.
Telo bivšeg pape, koji je preminuo danas u 95. godini, biće izloženo od ponedeljka u Baziliki Svetog Petra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala