- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Odnosi Rusije i Kine ulaze u novu eru: Kako Putin i Si menjaju svet

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đingping
Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đingping - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
Pratite nas
Strateško partnerstvo Rusije i Kine ima ključan značaj u obezbeđivanju mira i bezbednosti na evroazijskom kontinentu i mogu da igraju konstruktivnu ulogu u održavanju globalnog poretka i pravde, piše list „Global tajms“.
Kina i Rusija zajedno su se suprotstavile zapadnoj hegemoniji, navodi autor članka.

„U znak solidarnosti sa drugim narodima, Moskva i Peking uporno promovišu multipolarnost i veću demokratizaciju međunarodnih odnosa, odlučno se protiveći pokušajima Vašingtona da svima nametne svoje ideale i izazove novi hladni rat“, piše list.

Autor članka konstatuje da Rusija i Kina jačaju saradnju uprkos svim naporima Zapada da jednu zemlju od druge. Kao primer navodi se poslednju razgovor ruskog lidera Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga čiji rezultati, po mišljenju autora, signaliziraju uspeh u razvoju odnosa među državama.
„Rusko-kineski odnosi ulaze u novu eru. Očekuje se da će se 2023. godine saradnja između zemalja intenzivirati i da će doneti svetu više prosperiteta i stabilnosti“, navodi se u članku.
Kako se ističe, zemlje razvijaju partnerstvo ne samo u ekonomskoj i energetskoj oblasti, nego i u sferi bezbednosti. O tome govore zajedničke rusko-kineske vojne vežbe koje su održane u skladu sa planom, uprkos „neosnovanim i iracionalnim“ optužbama zapadnih političara, zaključuje autor članka.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 30. decembra održao je video-konferenciju sa kineskim liderom Si Đinpingtom. Ruski lider je istakao da odnosi dve zemlje pokazuju zrelost i stabilnost u svetlu rastućih geopolitičkih tenzija, a takođe je pozvao kineskog predsednika da sledeće godine poseti Moskvu. Sa druge strane, Si je kazao da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom u cilju zaštite suvereniteta i bezbednosti dve zemlje.
Si Đinpig i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
RUSIJA
Si poručio Putinu: Kina i Rusija će zajedno štititi suverenitet i bezbednost
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala