- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Si poručio Putinu: Kina i Rusija će zajedno štititi suverenitet i bezbednost

© AP Photo / ROMAN PILIPEYSi Đinpig i Vladimir Putin
Si Đinpig i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
Pratite nas
Kina je spremna da sarađuje sa Rusijom u cilju zaštite suvereniteta i bezbednosti dve zemlje, izjavio je kineski predsednik Si Đinping tokom razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom putem video-linka.

„Kina je spremna da radi sa Rusijom i svim progresivnim snagama u svetu koje su protiv hegemonizma i politike sile kako bi se suprotstavile politici jednostranog delovanja, protekcionizma i hajki, te kako bi odlučno štitile suverenitet, bezbednost i razvojne interese dve zemlje“, rekao je Si Đinping, prenela je Kineska centralna televizija.

Takođe je rekao da je Kina spremna da zajedno sa Rusijom brani međunarodnu nepristrasnost i pravdu.

Saradnja u oblasti energetike

„Strane treba da nastave efikasno da koriste postojeće radne mehanizme i komunikacione kanale kako bi ostvarile pozitivan napredak u bilateralnoj praktičnoj saradnji u trgovinskoj, ekonomskoj, energetskoj, finansijskoj i poljoprivrednoj sferi“, istakao je kineski lider.
On je dodao da je neophodno doprineti širenju saradnje dve zemlje kako u oblasti tradicionalnih energenata, tako i u sferi alternativnih izvora energije.

Rešavanje ukrajinske krize

„Kineska strana je obratila pažnju na izjave Rusije o tome da ona nikada nije odbijala da reši sukob u Ukrajini putem diplomatskih pregovora, što Peking veoma ceni“, istakao je Si.

U saopštenju se navodi da će Kina nastaviti da se pridržava objektivnog i pravičnog stava po pitanju situacije u Ukrajini, te da će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u mirnom rešavanju ukrajinske krize.
Kineski lider je u razgovoru sa Putinom zaključio da su pod njihovim rukovodstvom odnosi sveobuhvatnog strateškog partnerstva Rusije i Kine u novoj eri postali zreliji i čvršći.
Vladimir Putin i Si Đinping u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
RUSIJA
Odnosi Rusije i Kine najbolji u istoriji: Putin pozvao Sija u Moskvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala