- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kako je počelo, nije moglo bolje da se završi

© AP Photo / Michel EulerNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
Pratite nas
Kalendarska 2022. godina počela je nikad teže po Novaka Đokovića, sa Golgotom koju je prošao u Australiji. Delovalo je u januaru sve tmurno, ali se na kraju završilo trijumfalno. Novak je na Završnom turniru u Torinu pokazao kakav je majstor i da je trenutno najbolji na svetu. Idealno pred start nove sezone.
Generalno se Noletov povratak na teren i osvajanje turnira u Torinu može gledati kao kamen temeljac svemu što sledi. Na tom podvigu Novak može da gradi samopozdanje za 2023. godinu. Došao je tamo gde su najbolji na svetu u tom momentu - i sve ih je pobedio!
U poslednjih šest godina, pre ovog poslednjeg turnira, Novaku Đokoviću nije polazilo za rukom da osvoji trofej na Završnom mastersu, ali je srpski teniser i dalje jedini igrač koji je na tom turniru uspeo da veže četiri uzastopne titule.
Završni masters je iz više razloga jedan od najtežih teniskih turnira. Na njemu je gotovo nemoguće izbeći jaku konkurenciju jer su učesnici osmorica najboljih tenisera tokom cele sezone. Takođe, to je poslednji turnir u godini, svi teniseri dolaze iscrpljeni od naporne sezone.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
SPORT
Đoković saznao rivale u Australiji
Međutim, to nije bio slučaj Novaka Đokovića!
Srpski teniser je jedini igrač koji je uspeo da osvojio četiri vezana trofeja na Završnom mastersu odnosno podizao je trofej 2012, 2013, 2014. i 2015. godine.
A, ovaj iz 2022. godine će se posebno pamtiti!
U Novakovoj grupi nalazili su se Danil Medvedev, Andrej Rubljov i Stefanos Cicipas. Cicipasa i Rubljova savladao je sa 2:0, Medvedeva sa 2:1, dok Tejlor Fric u polufinalu i Kasper Rud u finalu nisu uspeli čak ni do seta.
Rodžer Federer je već ranije završio karijeru, a Rafael Nadal je ispao u grupi, što govori dovoljno o njegovoj formi. Jedino treba reći da nismo gledali Karlosa Alkarasa i da on nije osetio Đokovićevu moć u Torinu.
Novak je pre dolaska u Torino osvojio turnir u Astani i u Tel Avivu, igrao je finale Pariza, a onda je došao i održao lekciju najboljim teniserima sveta.
Da je Novak najbolji bez obzira na ATP listu potvrdio je i norveški teniser Kasper Rud.
„Đoković je ove sezone igrao sjajno. Jednostavno nije imao sreće da situacijom u kojoj se našao. Nije mogao da dobije poene iako je osvojio Vimbldon, a nije mogao da uđe u mnoge zemlje, što je negativno uticalo na njegovu poziciju na listi. On će za mene uvek biti jedan od najboljih tenisera sveta, ako ne i najbolji i uvek će biti favorit na svakom turniru na kom se pojavi", rekao je Rud za zvanični sajt turnira u Torinu.
A, potom i dodao:
„Mislim da je ove godine pokazao zašto je najbolji. Osvojio je Vimbldon, osvojio je dva turnira pre nekoliko nedelja, setimo se i Rima. Činjenica da je bio u stanju da bude među osam najboljih u sezoni bez obzira na to što nije imao poene sa tri grend slema i četiri mastersa samo pokazuje koliko je i dalje dobar", zaključio je Rud.
I pogodio suštinu.
Sve to daje za pravo navijačima Novaka Đokovića da u 2023. godinu uđu sa mnogo velikih očekivanja. Novak ima 35 godina, nije u cvetu mladosti, ali je Završni masters u Torinu pokazao da je spreman i dalje za najviše domete.
Pokazao je to protiv direktnih protivnika za najveće domete. Ne može direktnije.
Kako je krenula (teniska) 2022. godina sa Australijom, nije mogla da se bolje završi po Đokovića. Titula u Torinu i odlazak u Australiju su samo nagoveštaj svega što bismo mogli da gledamo 2023. godine.
Za Sputnjik je govorio i Novak Đoković.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
SPORT
Đoković trenirao sa Kanađaninom u Torinu
Ruka sa lopticama za tenis - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
SPORT
Bizarna situacija u meču američkog Rusa iz Makedonije /video/
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
SPORT
Slučajnost ili nova sabotaža Đokovića –Nadal u grupi tenisera koji „ne smeju“ da ga pobede
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala