- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pele je mogao sve, pa i da prekine krvavi građanski rat

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPele
Pele - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
Pratite nas
Tokom 60-ih godina prošlog veka Nigerija je bila u vihoru stravičnog građanskog rata. Ali kada je fudbalska legenda Pele došao sa svojim saigračima u posetu kako bi odigrali meč, dve zaraćene strane su odmah dogovorile primirje kako bi gledali majstora fudbala.
Da fudbal ima tu moć da ujedini ljude pokazao je taj dan. Jedan fudbalski meč je tako barem na kratko zaustavio jedan od najbrutalnijih sukoba 20. veka - Biafranski rat.
Sukob je bio između federalnih vlasti Nigerije i samoproklamovane republike Biafra. Međunorodna zajednica je bila nemoćna u organizaciji primirja, a onda se pojavio Pele.
Tokom 1969. godine fudbalski velemajstor je trebalo da poseti Nigeriju sa svojim klubom Santosom i da potom odigra revijalni meč. Utakmica je bila zakazana ranije, a iz finansijskih razloga Brazilci nisu želeli da je otkažu.
Santos je u to vreme bio kao cirkuska atrakcija i dobijao je velike svote novca kako bi putovao po svetu i igrao sa najboljim lokalnim timovima.
S druge strane, Pele je bio neprikosnoveno najbolji fudbaler sveta, tako da je i više nego razumljivo što niko u Nigeriji nije želeo da propusti da vidi legendu na delu, ma koliko god bili posvećeni ratu koji se u to vreme vodio.
Odmah je potpisano dvodnevno primirje. Vojnici sa obe strane su prisustvovali meču. Bez incidenata. Posle samo 48 sati vratili su se međusobnom ratovanju.
Tako je Pele, barem na dva dana, zaustavio rat.
Pele - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
SPORT
Najveća kontroverza u Peleovoj karijeri – da li je dao više od 1.000 golova?
Pele - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
SPORT
Srpski fudbal se oprostio od Pelea: „Izgubili smo kralja“
Dragan Džajić - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
SPORT
„Pita me Pele da li su mu poslali TV iz Banjaluke...“ – Džajić za Sputnjik o smrti legendarnog Brazilca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala