- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Pita me Pele da li su mu poslali TV iz Banjaluke...“ – Džajić za Sputnjik o smrti legendarnog Brazilca

© AP Photo / Dragan DžajićDragan Džajić
Dragan Džajić - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
Pratite nas
Ekskluzivno
Dragan Džajić, jedan od najboljih srpskih fudbalera svih vremena, od reportera Sputnjika je saznao za tužnu vest da je preminuo Pele, njegov kolega, ali i prijatelj sa kojim se sretao više puta, delio je teren i kao saigrač i kao rival, a iz svega su ostale uspomene i anegdote za sva vremena.
Pele - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
SPORT
Preminuo Pele
„Evo sada od vas čujem da je preminuo Pele. Mnogo mi je žao. Pre dan, dva sam video da mu se stanje pogoršalo, znao sam da je teško bolestan. Bilo je nagoveštaja da će se dogoditi ovo što se dogodilo. Više puta se to dešavalo, ali je uvek uspevao da pobedi”, rekao je Džajić za Sputnjik.
Kako je istakao, Pele je za njega neprikosnoven, bar u vreme dok je on igrao fudbal.
„Ima jedna stvar, Evropljani nisu mnogo njega gledali, ne računajući svetska prvenstva, jer nije bilo televizijskih prenosa. Sa 17 godina je doneo 'Zlatnu boginju' Brazilu. On je uživao takav ugled, popularnost i sve je to zaslužio”.
Pele - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
SPORT
Srpski fudbal se oprostio od Pelea: „Izgubili smo kralja“
Imao je legendarni Džaja priliku da igra sa brazilskim fudbalerima, ali i protiv Pelea i dobro se seća tih momenata.
„Pele je bio mit, a za mene je bio simbol fudbala. Ja sam igrao nekoliko puta protiv njega. Kada sam igrao za Tim sveta imao sam 22 godine, igrali smo na Marakani i bio je pun stadion. Bilo je poznatijih fudbalera od mene, naravno, i kada smo se postrojili u tunelu, gledao sam Bekenbauera i Jašina, kako ispod oka posmatraju Pelea. I za njih je bio velikan”, naveo je Džajić.
Pele, Kilijan Mbape - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
SPORT
„Pre tebe desetka je bila samo broj“ – najbolji fudbaleri današnjice se oprostili od Pelea
Jedan od najboljih srpskih fudbalera svih vremena je dobio i čast da igra na Peleovom oproštaju od profesionalne karijere.
„Rezultat je bio 2:2 i dao sam gol. Ali, to sve nije bitno. Video sam koliko ga svet voli, 90 odsto stadiona je plakalo, plakao je i Pele kada se opraštao i njemu su išle suze. Igrao sam jednu utakmicu u Beogradu, kada je on igrao. Vladalo je veliko interesovanje. Sećam ga se i s prijema pred njegovoj oproštaj u našoj ambasadi u Rio de Žaneiru”.
Džajić je otkrio i jednu anegdotu.

„Kada je sa Santosom gostovao Crvenoj zvezdi na Marakani u Beogradu obećali su mu TV iz tadašnje čuvene kompanije Rudi Čajavec. I pre nego što su počeli da proizvode televizore stavili su Peleovu sliku, kao reklamu i obećali mu da će dobiti TV. Kasnije kada sam 1971. godine bio u Rio de Žaneiru na njegovom oproštaju pred utakmicu Brazil - Jugoslavija, prilazi meni Pele i, onako, u šali pita, 'je li' jel su mi poslali iz fabrike onaj televizor?'. Samo sam se osmehnuo i rekao ma gde su poslali“.

Dragan Džajić - Sputnik Srbija
Dragan Džajić
legendarni fudbaler
Previše tužnih vesti za fudbal u poslednjim danima...
“Eto, otišao je Pele, pre njega Siniša, baš tužno. Pele je bio jak, bio je zdrav, bio je sinonim za moć. Mislio sam da ne može da umre, ali...“, zaključio je Džajić za Sputnjik.
Pele - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
SPORT
Najveća kontroverza u Peleovoj karijeri – da li je dao više od 1.000 golova?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala