- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

U Rusiji otkriven mač ukrašen mitološkim životinjama u grobnici skitskog ratnika

© Foto : Pixabay / HisLoveNeverFailsEspada antiga (imagem referencial)
Espada antiga (imagem referencial) - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
Pratite nas
Među raznovrsnim predmetima otkrivenim u grobnici skitskog ratnika u ruskoj oblasti Rostov, najveću pažnju privukao je dugačak gvozdeni mač, čiji je balčak presvučen dvema zlatnim pločama, a vrh oružja ukrašen je dvema stilizovanim glavama grifona. Artefakt datira iz 4. veka pre nove ere.
Tokom iskopavanja u Rostovskoj oblasti, arheolozi su otkrili grobnicu iz bronzanog doba, skitskog doba i verovatno srednjeg veka.
Dakle, tokom radova, stručnjaci su pronašli ostatke plemenitog skitskog ratnika sahranjenog u 4. veku pre nove ere sa vrednim predmetima, uključujući pet amfora, starogrčku vazu i gvozdeni mač,
Sergej Lukjaško sa Donskog državnog tehničkog univerziteta opisao je da je sečivo ovog mača dugačko 75 centimetara, a drška 16,5 centimetara. Prilikom sahrane mač je čuvan u drvenim korici, čiji su ostaci sačuvani do danas, objavljeno je na sajtu Arheološki bilten Nižnjevolžskog.
U ranom gvozdenom dobu postojale su kulture skitsko-sibirskog sveta na prostranim teritorijama stepske i šumsko-stepske zone koje se protežu od današnje Rumunije i Moldavije do južnog Sibira. Kulturama je zajednička takozvana „skitska trijada”: slično oružje, elementi konjičke opreme, kao i umetnički stil sa prikazom životinja.
Stounhendž - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
ŽIVOT
Senzacionalno otkriće: Drevna misterija alata iz Stounhendža rešena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala