Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novogodišnji tajmaut: Da li je uklanjanje barikada samo predah pred buru

© AP Photo / Marjan VuceticBlokada na Jarinju
Blokada na Jarinju - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
Pratite nas
Zapad bi morao da ispuni nešto od garancija koje je dao Srbima da bi politički proces ušao u zonu normalnosti, barikade kao što su uklonjene ponovo mogu i da se postave. Što se tiče dijaloga, on će verovatno biti formalno nastavljen ali sumnjam da će biti nekih koraka unapred jer ni Zapad, ni Kurti ne pokazuju želju za istinskim kompromisom.
Ovo je mišljenje politikologa profesora dr Dejana Vuka Stankovića posle odluke Srba da uklone barikade na severu Kosova, koje su usledile posle čvrstih garancija Amerike i EU za bezbednost Srba i puštanje na slobodu i kućni pritvor dvojice Srba koji su bili uhapšeni od strane Prištine i razgovora sa srpskim predsednikom.

Novogodišnji tajmaut

„Po meni ovo je neka vrsta novogodišnjeg tajmauta po pitanju tenzija i ništa više,“ kaže on za Sputik.
Da li uklanjanje barikada vodi ka obnavljanju dijaloga ili će se represivna politika Prištine prema Srbima na severu KiM i hapšenja nastaviti?
Stanković podseća da su barikade privremeno uklonjene što znači da mogu da budu ponovo postavljene, jer Aljbin Kurti nije neko ko garantuje da neće biti daljeg progona Srba.
„Što se tiče dijaloga, on će verovatno biti formalno nastavljen ali suštinski sumnjam da će biti nekih koraka unapred, i meni ovo izgleda kao da se kupuje neko vreme, možda dve do tri nedelje do mesec dana kada će doći do nekog novog incidenta. Mislim da su čak i opcije koje Zapad predviđa za Srbiju takve da će se u ne tako dugom roku nama ponuditi taj sveobuhvatni sporazum za Beograd i Prištinu. Druga opcija koju će Zapad forsirati jeste da se na severu održe izbori u četiri severne opštine iz čijih su institucija Srbi izašli, po planu Prištine i da Albanci nastave dalje svoju politiku koja za svoj motiv i epilog može da ima etnički čisto Kosovo,“ upozorava Stanković.

Dijaloga će biti ali …

Iz ovih razloga naš sagovornik smatra da je uklanjanje barikada samo privremeni dogovor, odnosno, vrsta kratkoročne kupovine vremena pred buru koja sledi.
„Niti Zapad, niti Kurti ne pokazuje želju za istinskim kompromisom po pitanju Kosova i Metohije. Dokaz za to je da su uspeli da lociraju na severu svoje specijalne jedinice ROSU, koje nisu povukli, srpski policiju su napustili njihovu policiju, što znači da su ta mesta upražnjena. Sada sledi pritisak po pitanju potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma, bez garancija da će biti formirana ZSO koja bi imala neka određena ovlašćenja. Prosto, Kurti nema ništa drugo da ponudi Albancima na Kosovu osim ove vrste tvrde politike prema Srbima i to će biti neka njegova konstanta,“ uveren je Stanković.
Kurti, dodaje naš sagovornik, nacionalizmom želi da epokrije svoju nesposobnost da rešava probleme dok s druge strane Srbija sebi ne sme da dopusti da bude faktor izazivanja sukoba i političke nestabilnosti.
„S druge strane, Albanci igraju toliko agresivno da prosto bilo kakav sukob visi o koncu. Tenzija će se nastaviti i po meni ovo je neka vrsta novogodišnjeg tajmauta po pitanju tenzija i ništa više,“ smatra Stanković.

Zapadu (ne) treba verovati

On se takođe ne uzda mnogo u garancije koje je dala Amerika i EU kada je bezbednost Srba na KiM u pitanju, napominjući da to nije prvo obećanje koje nam je dato, a da nije ispunjeno.
„Tih garancija ima nebrojeno mnogo, glavno pitanje je zbog čega te garancije nikada nisu bile delotvorne uvek do kraja. Možemo samo da se nadamo da će ovaj put one imati veći kredibilitet nego do sada, ali nada je jedno. Srbi treba da budu vrlo zabrinuti i naša politička elita mora da insistira na tim garancijama jer bez njih nema opstanka Srba na Kosovu i Metohiji,“ ističe Stanković.
Podsećanja radi Srbi su podigli barikade na severu Kosova zbog represivne politike Prištine i niza hapšenja Srba bez pravog razloga. Barikade su trajale 20 dana.
Srbi sa severa Kosova i Metohije blokirali put zbog hapšenja Dejana Pantića - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
SRBIJA
Vučić: Srbi uklanjaju barikade, ako se nastavi teror Prištine, zatvaraju sever Kosova
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
SRBIJA
Petković: Priština neće lako moći da pogazi garancije SAD i EU
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
REGION
Dodik: Odluka o uklanjanju barikada usmerena ka očuvanju mira i ljudskih života
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala