Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Srbi uklanjaju barikade, ako se nastavi teror Prištine, zatvaraju sever Kosova

© Sputnik / Teodor AnastasijevićSrbi sa severa Kosova i Metohije blokirali put zbog hapšenja Dejana Pantića
Srbi sa severa Kosova i Metohije blokirali put zbog hapšenja Dejana Pantića - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
Pratite nas
Od sutra u prepodnevnim satima krenuće uklanjanje barikada, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa Srbima sa severa Kosova i Metohije.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa Srbima sa barikada na Kosovu i Metohiji da su mu ljudi rekli da oni ne žele da idu protiv svoje države. Vučić je objasnio da će barikade biti uklonjene, ali da nepoverenje nije uklonjeno.
Vučić je rekao da to ne može za dva sata da bude gotovo i da će da li za 24 ili 48 sati barikade biti uklonjene.

Stalna blokada ako se nastavi teror, Srbija ne sme da prizna nezavisnost

Potom je pročitao tekst koji su mu predali Srbi sa barikada. Oni su rekli da će zauvek postaviti barikade ako se nastavi teror Prištine nad srpskim stanovništvo.
Takođe, zatražili su garancije Beograda da nikada neće priznati nezavisnost tzv. Kosova u bilo kom obliku.
„Gorko iskustvo Srbima sa Kurtijevim režimom, i poverenje Srba u Prištinu nije moguće. Srbi sa Kosova i Metohije znaju da samo mogu da računaju u svoju državu, i u vas lično. Vaša reč je jedino na šta možemo da se oslonimo. Tražimo od vas reč. Mi nikakvu veru u Kurtija nemamo, i ukoliko se nastavi teror nad nama, mi ćemo zauvek zatvoriti sever Kosova za Prištinu. Tražimo od vas jasnu potvrdu da nikada neće biti priznanja KiM, i da je Kosovo i Metohija deo Srbije. Mi nismo kriminalci, nego domaćini. Vaša reč je za nas jedina garancija“, pročitao je predsednik.
Predsednik je dodao da nam ostaje da verujemo tim ljudima da će poštovati ono što su rekli.
„I da će sprečiti ovakvo ponašanje Kurtijevog režima. Ako se to ne desi, ja mogu da vam kažem, kao što sam vam i rekao, kakvu god odluku da donesete, saglasio se ja sa njom, država i ja ćemo biti uz vas. Što se mene tiče, krenu li da hapse Srbe zbog barikada, imaćete i moju ličnu podršku i podršku države“, rekao je Vučić.

Povratak u institucije uslovljen Briselskim sporazumom

Vučić je istakao da odluka o uklanjanju barikada nema veze sa povratkom u institucije, i da su institucije uslovljene Briselskim sporazumom, koji podrazumeva i stvaranje ZSO, što Albanci nisu ispunili.
„Kurti se zaklinjao svime na svetu da nikada neće formirati ZSO. Što se institucija tiče, pitajte Kurtija i one koji ga pomažu. Da ne mešamo babe i žabe“, podvukao je predsednik Srbije.
Podsetimo, Srbi na severu KiM postavili su barikade pre 19 dana, posle hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika kosovske policije, koji je danas pušten iz zatvorskog u kućni pritvor i stigao je kasno uveče kući u Kosovskoj Mitrovici.
Aleksandar Vučić u helikopteru na putu za Rašku gde se sastaje sa predstavnicima Srba sa KiM - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
SRBIJA
„Prihvatiću svaki odgovor o barikadama, ali recite mi šta je plan“: Vučić u Raškoj sa Srbima sa KiM
Sastanak zvaničnika EU Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
SRBIJA
„Znam sa kakvim ludakom imam posla u Prištini“: Vučić o Kurtijevoj histeričnoj reakciji
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
SRBIJA
Oslobođeni Srbin Dejan Pantić stigao kući u Kosovsku Mitrovicu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala