- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Lavrov: SAD neće slati stručnjake za „Patriot“ u Ukrajinu, jer ne žele direktan sukob sa Rusijom

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su preko diplomatskih kanala „opširno objasnile“ da ne planiraju da sa svojim PVO sistemima „Patriot“ u Ukrajinu šalju američke stručnjake, saopštio je minstar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.
On je za rusku TV „Prvi kanal“ dodao da su Amerikanci pojasnili da to ne planiraju upravo zato jer ne žele i neće da se direktno bore protiv Rusije.
Prema rečima američkih zvaničnika, istakao je ruski ministar, sistemi „Patriot“ će se uvoditi postepeno, u toku nekoliko meseci, dok ukrajinski vojnici ne ovladaju tom tehnologijom.

Američki vojnici bili u Ukrajini još pre prevrata

Lavrov je dodao da se u Ukrajini trenutno nalazi na stotine američkih vojnika, a kancelarija američkog vojnog atašea pruža direktne savetodavne usluge Kijevu.
„Desetine, možda čak i stotine američkih vojnika su u Ukrajini. Bili su tamo i pre prevrata. Agenti CIA zauzimali su najmanje jedan sprat u Službi bezbednosti Ukrajine“, precizirao je ministar.
Prema njegovim rečima, trenutno se u Kijevu nalazi i kancelarija vojnog atašea SAD.
„Očigledno je da se vojni stručnjaci bave ne samo posetom Ministarstvu odbrane Ukrajine, već, naravno, na ovaj ili onaj način pružaju direktne savetodavne, a možda i više nego savetodavne usluge“, primetio je Lavrov.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da će Rusija moći da uništi PVO sisteme „Patriot“ u slučaju da ih Vašington isporuči Kijevu. Takođe je primetio da je „Patriot“ prilično star sistem i da ne radi kao ruski S-300. On je dodao da će se za ove sisteme naći „protivotrov“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin: Skrckaćemo i „Patriot“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala