- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Otvorena izložba Nadežde Petrović u Beogradu

© Foto : Javno vlasništvoNadežda Petrović
Nadežda Petrović - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2022
Pratite nas
Izložba „Nadežda Petrović – u susret obeležavanju 150 godina od rođenja“ otvorena je u Galeriji RTS-a koja ovaj događaj organizuje u saradnji sa Umetničkom galerijom „Nadežda Petrović“, saopštili su organizatori.
Predstavljena dela okvirno ilustruju umetnički opus jedne od najpoznatijih srpskih slikarki. Kroz njih su zastupljena dva perioda Nadeždinog slikarstva: Minhenski period i njegova prva faza, Srbijanski period i njegova prva faza i treća, koloristička faza, kao i dokumentarna priča o životu i stvaralaštvu Nadežde Petrović.
Deo slika dolazi ljubaznošću Narodnog muzeja u Beogradu, a deo slika i postavka je baština Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku.
Autorke postavke u Galeriji RTS su istoričarke umetnosti Mirjana Racković i Dragana Božović, muzejske savetnice Umetničke galerije „Nadežda Petrović“.
Izložba će biti otvorena do 26. januara 2023. godine, svakog dana od 14 do 20 časova, vikendom od 10 do 15 časova, prenosi Tanjug.
Slike Nadežde Petrović u Knjizi o Nadeždi - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2020
Nadežda Petrović celog života slikala je samo jedno: ljubav prema svojoj zemlji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala