- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Vapaj ukrajinskog mitropolita Zelenskom: Ne otimajte nam lavru!

© Sputnik / Sergei PyatakovKievo-Pečerskaя Lavra
Kievo-Pečerskaя Lavra - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2022
Pratite nas
Iguman Kijevo-pečorske lavre, mitropolit Pavle, obratio se predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom sa molbom da Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC) ne oduzima dva glavna hrama Lavre – Uspenski i Trapezni hram čiji rok zakupa ističe 31. decembra.
U snimku objavljenom na Jutjub-kanalu Lavre, mitropolit Pavle je istakao da Ukrajinska pravoslavna crkva od 1. januara neće moći da služi u Uspenskom sabornom hramu i u Trapeznoj crkvi, koje su bili pod zakupom UPC.
„Direktor muzeja (nacionalnog spomenika „Kijevsko-pečorska lavra“) je rekao da poslednji put možemo da služimo 31. decembra, a već sutradan, 1. januara, nemamo pravo da pređemo prag Trapeznog i Uspenskog hrama“, rekao je on.
Istovremeno, prema njegovim rečima, UPC nije, kako se očekivalo, mesec dana unapred obaveštena da država neće produžiti zakup crkava.
Mitropolit traži od Zelenskog da se umeša u situaciju i „da izda dostojne ukaze“ o sudbini Lavre i UPC u celini.
„Čuvajte svoj narod, zaštitite one birače koji su glasali za vas”, obratio se predsedniku i zamolio da „ljudi koji nemaju nikakve veze sa crkvom ne ukazuju kada treba da se slavi Božić i u koju crkvu da se ide”.
Mitropolit Pavle je podsetio da je 1917. godine bratstvo Lavre već doživelo nešto slično: zaplenu crkava, skrnavljenje svetinja, hapšenje i ubistvo monaha. A i posle nezavisnosti Ukrajine, Crkva je ostala progonjena – raskolnici, predvođeni Filaretom Denisenkom, otimali su crkve. Godine 2019. Crkva u Ukrajini se ponovo podelila i sada članovi tzv. Pravoslavne crkve Ukrajine zajedno sa Epifanijem Dumenkom otimaju crkve i polažu pravo na svetinje koje im nikada nisu pripadale.
Kijevsko-Pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
RUSIJA
Ukrajina: Kijevsko-pečerska lavra registrovana kao manastir u sastavu raskolničke PCU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala