- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistem Tornado grupe Vagner u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO U Ukrajini oštećeno više od 700 objekata kritične infrastrukture

Pratite nas
U toku je 307. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. UN su saopštile da je generalni sekretar Antonio Gutereš spreman da bude posrednik u dijalogu o Ukrajini, ako pristanu obe strane. Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da očekuje signale iz Moskve za početak pregovora o rešenju krize u Ukrajini.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:22 27.12.2022
Ukrajinski vojnici, Buča - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2022
SVET
„Izraelski tim“: Kako plaćenici iz Izraela ratuju na strani Ukrajinaca
20:31 27.12.2022
U napadima ruskih snaga oštećena su 702 objekta kritične infrastrukture, saopštio je prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Evgenije Jenjin.
On je precizirao da se uglavnom radi o gasovodima i trafostanicama.
„Sve u svemu, trenutno imamo informacije o više od 35 hiljada oštećenih objekata usled ruskih napada“, dodao je Jenjin.
18:59 27.12.2022
Kijev će celu zimu živeti u režimu ekstremnih restrikcija struje, izjavio je zamenik šefa gradske administracije Petar Pantelejev.
„Situacija ostaje teška. Nastavljaju se radovi na obnovi. Ali se nastavljaju i ograničenja, nestanci struje… a mi ćemo živeti u takvoj realnosti cele zime, to se mora shvatiti“, rekao je Pantelejev za televiziju „Kijev“.
Ranije je ukrajinski energetski holding DTEK saopštio da su u Kijevu i dalje na snazi vanredna isključenja struje, a stabilizovanje napona u elektroenergetskim mrežama glavnog grada Ukrajine nije moguće više od nedelju dana.
17:14 27.12.2022
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ga je italijanska premijerka Džordža Meloni informisala da se u toj zemlji razmatra predaja PVO sistema Kijevu.
„Izrazio sam zahvalnost Džordži Meloni na solidarnosti i svestranoj podršci Ukrajini. Zahvalio samo joj što je italijanska vlada izdvojila dodatnih 10 miliona evra u vidu pomoći. Džordža Meloni saopštila je da se razmatra pitanje isporuke sistema za protivvazdušnu odbranu za zaštitu ukrajinskog neba. Razgovarali smo o formuli mira“, napisao je Zelenski na svom Telegramu.
16:50 27.12.2022
Ukrajinske snage svakog dana pokušavaju da napadaju neke sektore zaporoškog pravca, saopštio je komandant grupe za specijalne namene Oružanih snaga Rusije.
„Protivnik… sistematski koristi diverzantsko-izviđačke grupe… pokušava da pređe u ofnzivu u terenskim vozilima“, objasnio je on.
Ali zahvaljujući efikasnom radu ruske obaveštajne službe i profesionalizmu specijalnih snaga na liniji fronta, savezničke snage ne dozvoljavaju neprijatelju da se probije, otkrivajući njegove planove i na vreme reagujući na pokušaje napada.
Istovremeno, Oružane snage Ukrajine neprestano pokušavaju da „ispipaju“ liniju fronta ruskih položaja, vršeći ispade i danju i noću, dodao je komandant.
On je precizirao da se svakodnevno otkriva jedna do dve diverzantske grupe.
15:01 27.12.2022
Eksplozije su odjeknule u Odeskoj oblasti Ukrajine, prenosi ukrajinski portal „Dumske novosti“. Navodi se da je aktivirana ukrajinska protivvazduhoplovna odbrana.
Prethodno je na celoj teritoriji Ukrajine proglašena vazdušna opasnost.
14:04 27.12.2022
Vazdušna opasnost u Kijevu i celoj Ukrajini
Vazdušna opasnost objavljena je u Kijevu, kao i na celoj teritoriji Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
Sirene za uzbunu prethodno su se oglasile u nekoliko regiona centralne Ukrajine – u Kijevskoj, Vinickoj, Poltavskoj i Kirovogradskoj oblasti.
Signal za vazdušnu opasnost čuo se u ukrajinskoj prestonici i drugim regionima gotovo istovremeno.
12:54 27.12.2022
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
◾Ruske artiljerijske snage likvidirale su više od 40 ukrajinskih vojnika u DNR;
◾Ruske oružane snage uništile su više od 70 ukrajinskih vojnika jućno od Donjecka;
◾Ruske trupe uništile su četiri haubice Msta-B i dve haubice D-20, Oružanih snaga Ukrajine kod Harkova, Hersona i u DNR;
◾Oružane snage Rusije pogodile su 79. desantnu brigadu Oružanih snaga Ukrajine u DNR, likvidirano je oko 60 ukrajinskih vojnika;
◾Oružane snage RF uništile su dve ukrajinske samohodne artiljerijske jedinice „Gvozdika“ u DNR;
◾Oružane snage Rusije uništile su artiljerijski sistem M777, američke proizvodnje, iz kojeg je vršeno granatiranje Donjecka;
◾Ruska vojska je pogodila rezervno komandno mesto ukrajinske vojske kod Kramatorska.
11:29 27.12.2022
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu održao je završnu konferenciju sa rukovodstvom Oružanih snaga Rusije i saslušao izveštaje o rezultatima aktivnosti i planovima razvoja za 2023. godinu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Danas je u Nacionalnom centru za upravljanje odbranom Rusije, pod rukovodstvom ministra odbrane Sergeja Šojgua, održana završna tematska konferencija sa rukovodstvom Oružanih snaga Rusije“, saopštilo je ministarstvo.
Ministarstvo odbrane Rusije je takođe pojasnilo da je tom prilikom „šef vojnog resora saslušao izveštaje rukovodstva oružanih snaga o rezultatima aktivnosti trupa u protekloj godini, o realizovanim i planiranim aktivnostima operativne i borbene obuke“.
11:03 27.12.2022
Komandant čečenske specijalne jedinice „Ahmat“ Apti Alaudinov saopštio je da ruska vojska dobro napreduje u području Soledara.
"Naše jedinici su dobro stegle Soledar. Napredujemo veoma dobro. Tamo se sistemski radi. grupa Vagner je tamo aktivna", rekao je on Prvom kanalu.
Istovremeno, Alaudinov je primetio da je odlučeno da se njegove jedinice prebace iz pravca Soledara na drugi sektor fronta.
09:18 27.12.2022
Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da očekuje signale iz Moskve za početak pregovora o rešenju krize u Ukrajini, rekao je u intervjuu listu "Stampa", istakavši da bi proces mogao da počne sporazumom o stvaranju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane.
Po njegovim rečima, za sada „takvi signali nisu vidljivi“.
Odgovarajući na pitanje da li će Italija nastaviti da snabdeva Kijev oružjem, ministar se osvrnuo na odluku republičkog parlamenta.
"Parlament se nedavno pozitivno izjasnio po ovom pitanju, a stavovi vlade su vrlo jasni“, rekao je Tajani.
08:03 27.12.2022
Zastave Ukrajine i Rusije pored spomenika Vladimira Iljiča Lenjina, u Donjecku, istočnoj Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2022
RUSIJA
Košmarni scenario za Kijev: Na „mirovni samit“ će doći Rusija, ali je veliko pitanje za Ukrajinu
07:15 27.12.2022
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš spreman je da posreduje u pitanju održavanja samita o Ukrajini samo uz saglasnost svih strana, uključujući i Rusiju, saopšteno je Sputnjiku u kabinetu šefa organizacije, komentarišući inicijativu Kijeva.
„Kao što je generalni sekretar mnogo puta govorio ranije, on može da posreduje samo ako sve strane žele da on bude posrednik“, saopštila je kancelarija.
07:10 27.12.2022
Kijev raspoređuje jurišne grupe u području Kremena, Luganska Narodna Republika kako bi nadoknadio gubitke, rekao je Sputnjiku Andrej Maročko, oficir Narodne milicije LNR, pozivajući se na obaveštajne podatke.

„U području naselja Kremena primećeno je prebacivanje jurišnih grupa od Ukrajinaca obučenih u inostranstvu i stranih plaćenika“, rekao je on.

Sagovornik agencije je primetio da su ukrajinske jedinice pretrpele gubitke pokušavajući da probiju rusku odbrambenu liniju i da su prinuđene da se vrate na ranije zauzete pozicije radi pregrupisavanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala