- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Izraelski tim“: Kako plaćenici iz Izraela ratuju na strani Ukrajinaca

© AP Photo / Vadim GhirdaUkrajinski vojnici, Buča
Ukrajinski vojnici, Buča - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2022
Pratite nas
Istražni komitet Rusije je u novembru utvrdio da je Izrael jedna od država iz koje na teritoriju Ukrajine stižu plaćenici, a to je, posredno, potvrdio i glavni rabin Kijeva i Ukrajine Moše Reuven Asman kada je u maju izjavio da na strani Oružanih snaga Ukrajine ratuje oko 200 plaćenika, Izraelaca.
Većina ih ima dvojno državljanstvo Ukrajine i Izraela, mada dolaze i oni koji sa Ukrajinom nemaju nikakve veze. Uz to, plaćenike u Izraelu smatraju herojima-dobrovoljcima, iako za to delo preti krivično gonjenje.

Šta je to „Izraelski tim“

Izraelski plaćenici ili, kako sami sebe zovu, „Izraelski tim“ pri Oružanim snagama Ukrajine su aktivni i na društvenim mrežama i u ukrajinskim medijima za koje govore o svojoj želji da „spasu Ukrajinu“.
Pri tome ih ukrajinska štampa, iz nejasnih razloga, ne naziva plaćenicima, već ih smatra herojima i dobrovoljcima.
Uopšte ne kriju ko čini taj tim – poznato je ko im je komandant, a u vreme jevrejskog praznika Pashe pokrenuli su pravu pi-ar kampanju u medijima i na društvenim mrežama.
Prvi video-dokazi njihovog dolaska na teritoriju Ukrajine pojavili su se krajem aprila uoči ovog praznika. Na jednom od videa vidi se grupa izraelskih plaćenika smeštenih u hotelu u Dnjepropetrovsku, kako su sami rekli da bi proslavili praznik i zatim otišli na front i ratovali na strani ukrajinske vojske. Za pomoć u vezi sa prebacivanjem, smeštajem i drugim stvarima zahvalili su glavnom rabinu Dnjepropetrovska Šmuelu Kamineckom.
Zanimljivo je da četvorica boraca na video-snimku govore ruski osim jednog koji govori isključivo hebrejski.
U isto vreme objavljeno je i njihovo „zvanično“ video-obraćanje povodom praznika koje je objavio uticajni izraelski list „Ediot Ahronot“. Govor na hebrejskom počinje komandant jedinice:
„Želimo da kažemo veliko hvala narodu Izraela, a i vladi Izraela što nam pomažu.“
Proizlazi da izraelska vlada ne samo da zna da neki njeni državljani krše zakon tako što kao plaćenici odlaze u drugu državu, nego im i pomaže – štaviše, svi oni su pripadnici izraelskih odbrambenih snaga (CAHAL), bilo aktivni, bilo u rezervi.
Prema izraelskom zakonodavstvu, vojni obveznici su svi građani tako da među plaćenicima ne može biti navodnih boraca za slobodu ili slučajnih romantika kako to mediji pokušavaju da predstave.
Među nekoliko stotina Izraelaca koji ratuju na strani ukrajinske vojske većinu čine nekadašnji imigranti iz država ZND. Kao repatrijanti oni su imali pravo da zadrže državljanstvo zemlje iz koje su došli, tako da to što mnogi od onih koji su kao plaćenici dospeli u Ukrajinu govore ruski ne treba da čudi.

Ko je komandant

Jedan od onih koji govore ruski je i komandant „Izraelskog tima“: Denis Desjatnik. On je, kako je sam govorio za medije, 1990-tih došao u Izrael iz Uzbekistana. Četranaest godina je služio u specijalnoj jedinici „Sajert matkal“, a jedno vreme je bio i telohranitelj izraelskog mafijaša Amira Molnera.
Prema sopstvenim rečima, u Ukrajinu je stigao kao dobrovoljac krajem februara. Dopušteno mu je da formira svoju grupu i tako je nastao „Izraelski tim“.
Pod njegovom komandom bili su svi plaćenici Izraelci i Amerikanci jevrejskog porekla koji su do tada bili deo američkog kontingenta u Avganistanu, piše Sputnjik Arabija.
U julu je bio ranjen u borbama kod Harkova i vratio se u Izrael na lečenje, a to vreme je iskoristio kako bi bio što aktivniji u izraelskim medijima.
Ne krije da mu porodica živi u Haifi, da je oženjen Ukrajinkom i da imaju petoro dece. Posle lečenja ponovo se vratio u ukrajinske redove.
Pored njega i veliki broj ostalih su pripadnici odbrambenih snaga Izraela sa stvarnim ratnim iskustvom.
Među njima je nekadašnji oficir elitne specijalne jedinice „Golani“ Grigorij Pivovarov. Iako je rođen u Sankt Peterburgu i ima ruske korene, ovaj 40-godišnji veteran-specijalac pristupio je ukrajinskim snagama još u januaru ove godine. Prvo je bio u jedinici „Ajdar“ (neonacistički bataljon zabranjen u Rusiji), a potom je preraspoređen u „Izraelski tim“. Nema ukrajinsko državljanstvo.
Viktor Fridman, 27-godišnji bivši pripadnik tenkovsih snaga izraelskih odbrambenih snaga stigao je sa ukrajinskim posošem. Rodio se u Dnjepropetrovsku, ali 19 godina živi u Haifi. Službu u izraelskoj vojsci je završio 2018. godine. Ističe da ni on ni njegova porodica odavno ne žive u Ukrajini. Verovatno je imao ulogu u transferu pripadnika grupe iz Izraela u Dnjepropetrovsk.
Poručnik inženjerije izraelskih snaga Maksim P. insistira na anonimnosti, jer, kako kaže, strahuje za sudbinu rodbine u Ukrajini.
Na proleće je prevremeno raskinuo ugovor sa izraelskom vojskom i otišao u Ukrajinu. Kako sam kaže, učestvovao je u borbenim dejstvima u Pojasu Gaze.
Ima ukrajinsko državljanstvo, rodio se u Viničkoj oblasti, a u Izrael se preselio 2015. godine. Na teritoriju Ukrajine dospeo je preko Poljske.
U izjavama je naglašavao da ga u Izraelu niko nije sprečavao da ode, a kada je kupovao municiju, uz razumevanje dobijao je i popust.

„Niko mi nije govorio nemoj da ideš. Niko me nije odgovarao. Bilo je onih koji su se pitali šta će mi to, ali nikakvih zabrana nije bilo“, naveo je ona.

Prema njegovim rečima, „Izraelski tim“ obavlja specijalne zadatke koji su u rangu onih koje ispunjava elitna specijalna jedinica odbrambenih snaga Izraela.
U maju je tvrdio da se nalazi kod Hersona.
Najmanje je sa medijima komunicirao Mihail Miljman – nijedan intervju nije dao, ali se na fotografijama i video-snimcima redovno pojavljuje. Ima nalog na Tik Toku. Rodio se u Donjecku, a potom se preselio u Izrael. Prema video-snimcima, u septembru je bio kod Hersona.

Kako se finansiraju

Posebnu pažnju zaslužuje Meir Baruh. Rodio se i odrastao u izraelskom gradu Lod i nikakvu vezu sa Ukrajinom nema, govori isključivo hebrejski. Bivši je pripadnik jedne od specijalnih izraelskih jedinica. Aktivan je na društvenim mrežama, a sebe pozicionira i kao blogera.
Upravo on, preko društvenih mreža, prikuplja novac za tim. U jednom od videa navodi da se u ukrajinskoj vojsci bore za ideju i da im ne plaćaju (što je očigledna laž). Na videu su objavljeni izraelski bankarski računi.
Od septembra je u Izraelu, a nikakvih informacija o tome da više ne ratuje na ukrajinskoj strani nema.
Zahvaljujući spiskovima plaćenika medijske mreže „Ribar“ obelodanjeno je i da je u Ukrajinu otišao i nekadašnji diplomata, bivši ambasador Izraela u Belorusiji Alon Šohan, ali je on još u martu nestao sa radara društvenih mreža i medija, tako da tu informaciju nije moguće ni potvrditi ni demantovati.
Uzimajući u obzir njegovu diplomatsku prošlost nije isključeno da je povezan sa izraelskim specijalnim službama, pri čemu u Ukrajini obavlja zadatke poznate samo njemu i Izraelu.
Navedeni plaćenici su samo mali deo od ukupnog broja koji je došao da ratuje.
Izraelska vlada je očigledno upoznata sa onim šta se događa.
„Tim“ slobodno prikuplja novac preko ukrajinskih banaka, iako obmanjuju pratioce jer Ukrajinci im plaćaju.
Oni slobodno ulaze i izlaze iz Izraela bez obzira što se pokreće krivična odgovornost za plaćenike.
I treće, uticajni izraelski mediji su stvorili „romantičnu“ predstavu o njima kao borcima za slobodu čime se objašnjava i pozitivan odnos javnosti prema njima.
Otvoreno je pitanje zbog čega odlazeća vlada Jaira Lapida ćutke gleda kroz prste na slanje žive sile za potrebe ukrajinske vojske i da li će se nova vlada na čelu sa Benjaminom Netanjahuom odnositi prema tom pitanju sa istom lakoćom, računajući da pri tome sačuva dobre odnose sa Moskvom.
Aktivista iz Nikolajeva - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Aktivista iz Nikolajeva: Poljski plaćenici nekažnjivo siluju devojke uz prećutno odobrenje vlasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala