Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nemojte da se igrate i da mislite da nećemo odgovoriti! Suštinska poruka podizanja borbene gotovosti

© Foto : MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJEVojska Srbije
Vojska Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2022
Pratite nas
Zbog provokacija prištinskog režima, u Vojsci Srbije borbena gotovost podignuta je šesti put od 2018. godine. Poruka koju država Srbija šalje ovim potezom je: nemojte se igrati i nemojte misliti da Srbija neće i vojskom odgovoriti na pretnje po narod i teritoriju.
Prema rečima generala u penziji i nekadašnjeg načelnika Uprave za planiranje i razvoj u Generalštabu Božidara Force, pravi termin za stanje podignute borbene gotovosti bio bi podignuta operativna sposobnost vojske, a to podrazumeva sposobnost da izvršava dodeljene misije i zadatke.
„Borbena gotovost podrazumeva sposobnost jedinica vojske da za određeno vreme budu u pripravnosti da izvršavaju određene zadatke. U skladu sa planovima, sve jedinice vojske imaju svoje zadatke“, objašnjava on.

Šta je povećanje borbene gotovosti

Jedinice vojske nalaze se u različitim stepenima razvijenosti u miru, što je prema generalovim rečima, logično – vojska je skupa i ne može da se izdržava sto odsto. To se reguliše merama pripravnosti, koje, u miru, imaju nekoliko stepeni i bivaju povišene u skladu sa činiocima koji ugrožavaju bezbednost države. Nadležnost za podizanje mera pripravnosti u rukama je predsednika republike, koji komanduje vojskom u miru i ratu.
„Kad se kaže puna borbena gotovost, to znači da Vojska Srbije, onim snagama koje ima u miru može odmah da pređe na izvršavanje zadataka koje naredi vrhovni komandant, odnosno predsednik“, kaže Forca.
U zavisnosti od pretnje postoji i više nivoa borbene gotovosti, dodaje Forca. Sada je procenjeno da je ugrožena zemlja u celini i sve mirnodopske jedinice vojske stavljene su u stanje pune borbene gotovosti. Za proglašenje mobilizacije potrebne su odluke drugih organa, pre svega Narodne skupštine, koja proglašava vanredno ili ratno stanje.

Više stepena gotovosti

Da postoji više stepena borbene gotovosti kaže i vojni analitičar Milovan Bajagić. Prema njegovim rečima, na koji nivo borbene gotovosti će biti podignute oružane snage, zavisi od obaveštajnih podataka o pretnji. Neke države poznaju četiri stepena borbene gotovosti, neke šest i oni su drugačiji za jedinice, ustanove, vidove ili rodove vojske.
Borbena gotovost može da bude operativna, strategijska ili taktička.
„Ako je zemlja u stanju neposredne ratne opasnosti, vojska se stavlja u potpunu borbenu gotovost, ako je situacija drugačija, to je delimična borbena gotovost kada su u stanju pripravnosti samo određene jedinice. Borbena gotovost može da bude mogućna ili stvarna. Ako inspekcija ide u neku od jedinica, ona može da naloži stavljanje u borbenu gotovost kako bi se videlo kojom brzinom deluje, dok smo stvarnu borbenu gotovost videli pred NATO agresiju 1999. Naša vojska je stavljena u stvarnu borbenu gotovost“, kaže Bajagić.
Borbena gotovost specijalnih jedinica je uvek na višem nivou nego kod drugih jedinica, dodaje naš sagovornik. Ona ne može uvek da bude na maksimalnom nivou zbog premora ljudstva, ali, kada nastupi opasnost maksimalna borbena gotovost se prvo podiže kod specijalnih jedinica koje prve stupaju u borbena dejstva.
„Šta je najvažnije kod toga? Kako je vojska obučena, kakva je disciplina, koliko je pokretna, kako je snabdevena i kakav je moral, što je najbitniji faktor“, smatra Bajagić.
Prema rečima generala Force, politička poruka koja se šalje podizanjem borbene gotovosti je, kako kaže, krajnja.
„Nemojte se igrati i nemojte misliti da Srbije neće i vojskom odgovoriti na pretnje koje su evidentne po narod i teritoriju“, decidan je on.
Prema članu 43. Zakona o odbrani, pripravnost Vojske Srbije obuhvata preduzimanje mera povećanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti, koje su neophodne radi sprečavanja i otklanjanja opasnosti od izazova, rizika i pretnji bezbednosti.
„Predsednik Republike ili ministar odbrane, po ovlašćenju predsednika Republike, naređuje sprovođenje mera pripravnosti Vojske Srbije ili delova Vojske Srbije. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, odnosno starešina nadležne komande Vojske Srbije, na osnovu posebnog ovlašćenja predsednika Republike, a radi zaštite i spasavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara od elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i katastrofa, posledica terorizma i drugih većih nesreća, može narediti mere sprovođenja pripravnosti i upotrebu delova Vojske Srbije, radi otklanjanja štetnih posledica koje mogu nastati nevojnim pretnjama bezbednosti“, navodi se u Zakonu.
Najnovije podizanje borbene gotovosti šesto je od početka avgusta. 2018. Borbena gotovost Vojske Srbije podizana je i septembra 2018, maja 2019 i septembra 2021. Ove godine borbena gotovost vojske prethodno je podignuta 2. novembra. Svaki put razlog je bila neka od provokacija Prištine.
Specijalne snage Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
SRBIJA
Podignuta borbena gotovost Vojske Srbije i svih jedinica MUP-a na najviši nivo
Ministar odbrane Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
SRBIJA
Ministar odbrane objasnio zašto je podignuta borbena gotovost Vojske Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala