Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ministar odbrane objasnio zašto je podignuta borbena gotovost Vojske Srbije

© Sputnik / Dejan SimićMinistar odbrane Miloš Vučević
Ministar odbrane Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vućić naredio je da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti, izjavio je večeras ministar odbrane Miloš Vučević.
Vučević je rekao da nema razloga za paniku, ali da ima za zabrinutost.
"Predsednik Srbije kao vrhovni komandant je večeras naredio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu borbene gotovosti, odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije", rekao je Vučević za Tanjug.
Kako ja naveo, "to nas podiže na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije, i sprečavajuči pogrom i teror nad Srbima ma gde žive".
On je istakao da je Vučić naredio podizanje borbene gotovosti, imajući u vidu sve što se večeras dešava na KiM i to da se albanske vlasti, odnosno tzv. vlada Kosova pod Aljbinom Kurtijem i dalje pripremaju za napad na Srbe i na nasilno uklanjanje barikada.
Vučević je naveo da je razlog i nerešavanje problema koji su doveli do demokratskog protesta Srba i vid ćutnje međunarodne zajednice, kao i neutralne izjave koje ne vode ka političkom rešenju.
"Imajući u vidu da se pozivi Srbije da se problemi rešavaju u formatu dijaloga, da se vratimo političkom dijalogu, a ne sukobima ostaju bez odgovora sa tim neutralnim i iritirajučim pozivima na uzdržanost obe strane i baveći se posledicama, a ne uzrocima i imajući u vidu obaveštajne podatke kojima Srbija raspolaže".
On je naglasio da je Srbija jedina zainteresovana za razgovore i političke dogovore i da se "makar i hiljadu puta sastaje dok se ne nađe neki dogovor i rešenje".
S druge strane, kako je naveo, Priština konstantno povlači hazarderske i jednostrane poteze, podiže nivo tenzija i stalno vodi ka daljoj eskalaciji sa, kako je naveo, jasnim ciljem da etnički očisti KiM.
"Da i to malo Srba što je preostlao na našoj vekovnoj teritoriji bude očišćeno od našeg naroda", rekao je Vučević.
On je naglasio da je za Beograd zabrinjavajuća blaga reakcija međunarodne zajedice i izbegavanje razgovora, "političkog dilaloga o uzrocima, ne posledicama, koje su dovele do ovakvog vida političke borbe, demokratske borbe srpske zajendice na KiM".
Vučević je naglasio da Zajednicu srpskih opštine više niko ne pominje, i istakao da, ne samo da se ne oslobađaju nezakonito zatočeni Srbi "koje drže u kontejnerima bez prava na odbranu i bez prava koja su u skladu sa evropskim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama", već ih ne pominju ni NVO.
Čak se, kako kaže, ne pominje ni pitanje ličnih karata ni registarskih tablica.

"Sada je neki novi zahtev Opštinske izborne komisije, uklanjanje barikada, Gazivode, proizvodnja vina i rakije. Svaki dan se izmišlja neki novi razlog. Patrijarh ne može da ode u Pećku patrijaršiju", rekao je Vučević.

On je rekao da su Srbi jedini narod u Evropi koji nema prava na slobodu i očuvanje svojihvekovnih ognjišta.
"Srbija u nadi da će se problemi rešavati u političkom formatu kroz dijalog ostaje posvećena razgovorima i dogovoru, i mora da vodi računa o zašiti svojih državnih i nacionalnih interesa i stoga Vojska Sbrije je od noćas u najvećem stepenu pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile", poručio je Vučević.
On je pozvao sve građane Srbije da ostanu mirni i pribrani, da ne podležu lažnim vestima i zluradim komentarima i naglasio da je potrebno da pokažemo dostojanstvo, nacionalnu solidarnost i političku zrelost kao građani i kao narod.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
SRBIJA
Vučić: Albanci se naoružali i podigli borbenu gotovost, preduzeću sve mere da sačuvamo Srbiju
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
SRBIJA
Dačić: Srbija uvek spremna da interveniše, ali će uložiti sve da se mir sačuva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala