- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Naftni udar iz Slovenije na Hrvatsku: Milionska šteta, spreman i drastičan potez

© Tanjug / JADRANKA ILICBenzinska pumpa u Beogradu
Benzinska pumpa u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2022
Pratite nas
Skupština akcionara slovenačke naftne kompanije „Petrol“ održana je danas u Ljubljani, a na njoj je najavljeno moguće podizanje tužbe protiv Hrvatske zbog mera vlade kojima su ograničene cene goriva.
Slovenački „Petrol“ izračunao je da su mere hrvatske vlade o regulisanju maloprodajnih cena naftnih derivata, koje traju od 7. februara, stvorile kompaniji gubitak od 45,7 miliona evra, izveštava slovenački poslovni dnevnik Finance.
Na skupštini je rečeno da se još čeka obračuni štete od sudskog veštaka za finansije i računovodstvo i od ovlašćenog revizora, koji treba da stignu do 15. januara.
Državnom tužilaštvu Hrvatske bi, prema odluci akcionara, oko tog datuma trebalo podneti predlog za mirno rešavanje spora. Ako to ne „prođe“, najavljuju tužbu, prenosi hrvatski portal Indeks.
„Petrol“ će na isti način i u Sloveniji pokušati pravnim putem da se izbori za naknadu štete nastale ograničenjem cena koje je uvela slovenačka vlada.
Predsednica Uprave „Petrola“ Nada Drobne Popović je povodom najavljenog sudskog spora u Hrvatskoj, navodi Finance, rekla na skupštini da će „Petrol“, ako bude potrebno, odštetu tražiti i na sudu Evropske unije.
U saopštenju sa sednice skupštine se najavljuje da će, „s obzirom na neodrživu regulaciju cena naftnih derivata i ekonomsku štetu“ nanetu grupi u 2022, „Petrol“ u Hrvatskoj biti primoran da preduzme dalje mere zaštite svojih interesa.
Prvi korak je, kako se navodi, zatvaranje benzinskih stanica „Petrola“ i „Kroduksa“ u Hrvatskoj 28. decembra od 12 do 13 sati, osim benzinskih pumpi na autoputevima i pomorskom dobru.
„Točenje goriva za vreme zatvaranja prodajnih mesta biće omogućeno hitnim/interventnim službama“, napominje se u saopštenju i dodaje da kompanija želi na ovaj način da skrene pažnju na ozbiljnost situacije i da spreči poremećaje u snabdevanju i moguću nestašicu naftnih derivata u Hrvatskoj.
Sudski čekić - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
REGION
Hrvatska izgubila spor protiv mađarskog naftnog giganta u Vašingtonu
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
REGION
Dramatično u Hrvatskoj: Cena goriva ide u nebo, vlasnici pumpi prete zatvaranjem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala