- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Velika Britanija se plaši da se Škotska može naći pod uticajem Rusije i Kine

© AFP 2023 / ADRIAN DENNISŠkotska zastava na parlamentu
Škotska zastava na parlamentu - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2022
Pratite nas
Škotska bi mogla da se nađe pod uticajem Rusije, ako se uspešno održi referendum o njenoj nezavisnosti, izjavio je ekspert za spoljnu politiku Azim Ibrahimi listu „Ekspres“.

„Kada ste ekonomski ranjivi, onda takvi ljudi kao što je predsednik Rusije Vladimir Putin, doći će i pokušati da spase Škotsku u nadi da će za uzvrat postići neki uticaj“, tvrdi ekspert.

On smatra, da će nakon toga biznis izgubiti autonomiju i Edinburgu će biti neophodna ekonomska podrška, koju može da mu pruži Rusija i Kina.
Prema njegovim rečima, nezavisnost Škotske bi značajno ugrozila nacionalnu bezbednost Velike Britanije, koja bi se našla u opasnoj situaciji kada bi se severno od nje našla zemlja "koju je spasila Komunistička partija Kine ili Putin".
Vlada Velike Britanije je prošlog meseca upozorila da bi nezavisnost Škotske mogla da ima negativan uticaj na bezbednost Velike Britanije u celini.
Prošle nedelje je predsednik Izborne komisije za poslovanje Škotske Pete Višart izjavio da je Škotska temelj britanskih vojnih mogućnosti i postavio pitanje šta bi se dogodilo da se ona odvoji. Dodao je i da bezbednost severnog Atlantika i okolnih zemalja nikada nije bila toliko važna kao sada.
Vrhovni sud Velike Britanije je 23. novembra odbio zahtev da Škotska održi novi referendum o nezavisnosti bez odobrenja britanske vlade. Sud je jednoglasno zaključio da škotski parlament nema ovlašćenja za donošenje zakona o referendumu.
Sudijski čekić - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
SVET
Vrhovni sud Velike Britanije odlučio da Škotska ne može da održi drugi referendum o nezavisnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala