- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vrhovni sud Velike Britanije odlučio da Škotska ne može da održi drugi referendum o nezavisnosti

CC0 / Daniel_B_photos / Sudijski čekić
Sudijski čekić - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Vrhovni sud Velike Britanije presudio je da parlament Škotske ne može da donese zakon za održavanje drugog referenduma o nezavisnosti bez odobrenja Vestminstera
Odluka suda efektivno poništava inicijativu Škotske nacionalne partije za održavanje referenduma čiji je cilj otcepljenje od Velike Britanije i ponovno pridruživanje Evropskoj uniji.
Sudija Lord Rid odbacio je argument škotske administracije da to pitanje nije "rezervisano" za vladu Velike Britanije i Vestminsterski parlament jer rezultat glasanja ne bi nužno bio u korist secesije, dodajući da se mora razmotriti "materijalni efekat" tog poteza pored svog „pravnog dejstva“.
On je takođe odbacio tezu o poređenju Škotske sa Kosovom koje je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. bez održavanja referenduma, devet godina nakon rata protiv Srbije koji su predvodile SAD, koji je rezultirao okupacijom od strane NATO snaga.
Rid je rekao da nijednom delu stanovništva u Škotskoj nije uskraćen pristup vladi, kao u što je to slučaj u Kvebeku u Kanadi gde je takođe pokrenut referendum i da zato škotski nacionalisti ne mogu tražiti pravo na samoopredeljenje.

Premijerka Škotske nezadovoljna odlukom suda o blokadi referenduma

Premijerka Škotske Nikola Stardžn izjavila je da je borba za nezavisnost njene zemlje samo ojačana presudom Vrhovnog suda Velike Britanije, kojom se praktično blokira održavanje drugog referenduma o nezavisnosti bez dozvole zvaničnog Londona.
Stardžn je na Tviteru napisala da je razočarana presudom, ali da će je poštovati, prenosi Rojters.
"Zakon, koji ne dozvoljava Škotskoj da bira svoju budućnost bez saglasnosti Vestminstera, razotkriva da je dobrovoljno partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom samo mit. Škotska demokratija neće biti poricana, naš glas ne može i neće biti ućutkan", rekla je premijerka Škotske.
Konzervativna britanska vlada Velike Britanije odbija da odobri novo izjašnjavanje Škota, uz obrazloženje da je to pitanje rešeno na referendumu 2014. godine kada su škotski birači odbili nezavisnost.
Škoti su 2014. godine odbacili raskidanje više od 300 godina stare unije sa Engleskom sa 55 odsto glasova birača, ali dve godine kasnije zagovornici nezavisnosti su tražili da se održi novo glasanje zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, jer je većina Škota smatrala da je izlazak iz EU bitno promenio političke okolnosti, preneo je ranije AP.
Premijerka Škotske i liderka Škotske nacionalne partije (SNP) Nikola Stardžn, koja se zalaže za nezavisnost, najavila je ranije ove godine da namerava da organizuje izjašnjavanje o nezavisnosti 19. oktobra 2023. godine, ali u skladu sa domaćim zakonom i međunarodnim pravom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala