- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Oprez ali ne i panika: Amonijak i dalja curi, merenja na pet lokacija u Pirotu

© Tanjug / ALEKSANDAR CIRICPirot
Pirot - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
Pratite nas
Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izjavio je danas da amonijak i dalje curi iz jedne cisterne, a da merenja pokazuju da je u gradu koncentracija amonijaka na nuli. U Pirotu je i ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić. Oglasilo se i Ministarstvo zaštite životne sredine.
Vasić je za Tanjug rekao da je polovina zapremine amonijaka iscurela iz te jedne cisterne.
Ekipe Sektora za vanredne situacije su na mestu incidenta, kazao je Vasić, napominjući da su četiri cisterne van šina, ali da nijedna nije završila u reci.
„Očekujemo dalje instrukcije, da li da se izvrši zaptivanje ili će u jednom trenutku krenuti pomeranje cisterni“, naveo je Vasić i dodao:
„Važno je da ljudi što manje izlaze iz kuće, iako je situacija sa amonijakom po merenjima u Pirotu nula, ali da se naročito izbegava prilaz tom delu terena na petlji Pirot-Zapad. Policija je blokirala auto-put“.
Vasić je naveo da mu je javljeno da je jedna osoba preminula u toku noći, ali s obzirom da se radi o srčanom bolesniku, kako je rekao, još se ne zna šta je tačan uzrok smrti.
On je ukazao da za danas najavljene visoke temperature vazduha ne idu u prilog situaciji.
„Imamo i podatke iz zdravstvenog centra. Svi koji su potražili medicinsku pomoć su u dobrom stanju. Nekoliko ih je zadržano na daljem ispitivanju u Pirotu, a nekoliko u Nišu, a po informacijama iz zdravstvenog centra svi su van životne opasnosti“, naveo je gradonačelnik Pirota.
Istovremeno, načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je za TV Pink da izvorište vode Medijana u Nišu nije kontaminirano.

Goran Vesić: Nema razloga za paniku, ali ima za oprez

Ministar saobraćaja je poručio je u Pirotu, gde je proglašena vanredna situacija zbog curenja amonijaka iz prevrnutog vagona, da nema razloga za paniku, ali ima za oprez, jer situacija nije sanirana. Apelovao je da se građani pridržavaju uputstva da bi se sačuvali životi.
Prema njegovim rečima, formirane su dve komisije da bi se utvrdilo šta se dogodilo, i da će izveštaji biti objavljeni. Dodao je da je izvršeno merenje na pet lokacija i da nije zabeleženo prisustvo amonijaka.
„Loša infrastruktura je razlog iskliznuća voza, 2018. potpisana je rekonstrukcija i tek ove godine u martu raspisan tender, razgovaraćemo zašto se čekalo toliko na rekonstrukciju", izjavio je Vesić za RTS.
Zamenik načelnika sektora za vanredne situacija Boban Stevanović rekao je da je tokom noći 56 osoba evakuisano, da je 15 zadržano u UNK Niš, a devet u pirotskoj bolnici.
Kako se navodi, vodosnabdevanje u Pirotu je regularno, dok je u Beloj Palanci, iz preventivnih razloga, zabranjena upotreba vode za piće.

Ministarstvo zaštite životne sredine: Pratimo situaciju na terenu

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da prati situaciju na terenu, posle izlivanja amonijaka iz cisterne između Pirota i Bele Palanke.
Merenja trenutnih zagađujućih materija kao i monitoring, na terenu sprovode Institut za metalurgiju iz Bora i Agencija za zaštitu životne sredine.
Inspekcija zaštite životne sredine je u pripravnosti i u saradnji sa svim relevantnim organima i institucijama, javnost će biti obaveštena o svim nalazima istrage i narednim koracima u cilju minimizacije posledica po životnu sredinu, navodi se u saopštenju.
Policijska traka - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
DRUŠTVO
Posle curenja amonijaka u Pirotu 15 pacijenata prebačeno u Niš, među njima troje dece
SRBIJA
Vanredna situacija u Pirotu: Škole u ponedeljak ne rade, oglasio se gradonačelnik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala