Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vanredna situacija u Pirotu: Škole u ponedeljak ne rade, oglasio se gradonačelnik

Pratite nas
Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota i šef Gradskog štaba za vanredne situacije na konferenciji za medije je rekao da je u tom gradu proglašena vanredna situacija.
On je tom prilikom rekao da škole u ponedeljak neće raditi, prenosi Plus onlajn.
Podsećamo, na delu magistralne pruge Niš - Dimitrovgad, između Pirota i Staničenja, van naseljenog područja došlo je do prevrtanja vagona sa amonijakom.
Više od 50 osoba je zatražila medicinsku pomoć zbog trovanja amonijakom. Od toga, njih sedam je povređeno u nesrećama koje su izazvane curenjem amonijaka odnosno sletanjem sa puta, a jedan od njih je teže intoksiran i prebačen u KC Niš.
Gradski Štab za vanredne situacije Grada Pirota objavio je hitno obaveštenje građanima Pirota o tome kako treba da se ponašaju u situacijama kada je došlo do curenja amonijaka i formiranja oblaka amonijaka.
„Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra. Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine“, navodi se u saopštenju Gradskog Štaba za vanredne situacije Grada Pirota.
Kako saopštavaju, važno je i da amonijak ne dospe u vodotokove.
„Voditi računa da ne dospe u vodotokove (reni bunari, crpišta, reke, potoci itd, obzirom da je već u koncentraciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone. Izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rastvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam“, piše još u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala