Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Tri moguća scenarija na KiM: Srbija ima spreman odgovor i na mir i na nasilje i na izazivanje

© AP Photo / Visar KryeziuBarikada u mestu Rudare
Barikada u  mestu Rudare - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
Pratite nas
Kfor neće sam pokušati da ukloni barikade, koje su postavili Srbi na severu Kosova jer bi prekršili pravo, Srbija je otvorena za dogovor i razgovor, jer nam sukob nije potreban, a Kurti može da pokuša da reaguje nasilno prema našim građanima na barikadama, što bi izazvalo našu reakciju, smatra profesor dr Stevica Deđanski.
Posle sinoćne rafalne pucnjave u Zubinom Potoku na severu Kosova i Metohije i pokušaja Prištine da okrivi Srbe da su pucali na pripadnike Kfora, što je ova vojna misija NATO-a na Kosovu i Metohiji demantovala, Srbi su 17. dan na barikadama dočekali mirno, ne odričući se svojih zahteva za oslobađanje svojih protivpravno uhapšenih sunarodnika, povlačenje specijalnih jedinica takozvane kosovske policije sa severa pokrajine i povlačenje tajnih spiskova za hapšenja Srba.

Ako Kurti krene nećemo samo gledati

Međutim zahtev zapada pre svega Nemačke, da Srbi uklone barikade i dalje ostaje. Koji su dalji mogući scenariji i može i se ponoviti događaji od sinoć?
Kosovske bezbednosne snage - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2022
SRBIJA
Rafalna paljba u Zubinom Potoku - albanski specijalci napali Srbe, pa je usledio odgovor
Profesor dr Stevica Deđanski sa Instituta za međunarodno pravo i privredu smatra da postoje tri opcije koje mogu da se dese sada na Kosovu i Metohiji; da Kurti kao što preti rastera Srbe na barikadama, da barikade ukloni Kfor, ili se postigne neki dogovor...
„Mi ako Kurti napadane i fizički počne da ugrožava Srbe, mi ćemo morati oda reagujemo. Ali ako se i to desi a nadamo se da neće, mora biti reakcija na akciju Kurtija, odnosno, da se ne dozvoli da s eto na neki način pripiše nama kao da smo mi započeli,“ kaže Deđanski.
Sreća je kako kaže što su Srbi jedinstven na KiM, i slušaju i zvanični Beograd i svoje političke rukovodioce dole i ne reaguju emotivno na provokacije.
„Ako Kfor krene da sklanja barikade mi moramo da pokažemo da to nećemo da dozvolimo. To je sad kako to u američkim filmovima zovu „igra kukavice“ ko će prvi da odustane. Jer Kfor ako nešto uradi on zna da je to bespravno, zato još i ne odgovaraju na naš zahtev a povratak naših snaga dole, jer neće da ostane pisani trag da su uradili nešto protivpravno,“ veruje Deđanski.

KFOR ne sme sebi da dozvoli da prekrši pravo

Kada sve ovo prođe ističe Deđanski biće bitno samo ono što je urađeno i potpisano.
„Međunarodno pravo će se kad-tad vratiti na scenu, iako to danas nije tako, i sve velike sile koriste tu činjenicu da to pravo krše. Mi toga moramo da se držimo iako to nije ni malo jednostavno i nekada delu je bezmalo i uzaludno,“ veruje on.
Mi sada moramo decidan je Deđanski, da na svaki način izbegnemo sukobe ali takođe i da radimo na tome da ne dozvolimo da se ponovi pogrom koji se desio 2004. nad Srbima na KiM.
„Postoji realna opasnost da sama Prištine pokuša da na bilo koji način okrivi Srbe za izazivanje sukoba i mi smo o tome već govorili u više navrata, kao i što je upozoravano da mogu biti ubačeni neki ljudi koji bi inscenirali sukobe,“ kaže Deđanski.

Priština je ovim potezom ponizila i Ameriku

S druge strane, dodaje on, mi nemamo nikakva interes da do sukoba dođe, osim ako neko počne da puca i ubija naše ljude dole.
„Nama odgovara mir i mi stalno nudimo rešenja, dobijamo čak i garancije i od EU koje su očigledno nebitne ali smo dobili i garancije od Amerike. Sada se postavlja pitanje da kada Amerika kaže nešto da će biti da li je moguće da Kurti bude uticajniji od njih?“ postavlja pitanje naš sagovornik.
Ako jeste, a znamo da to nije, ističe Deđanski, oni na ovaj način ponizili i samu Ameriku. Deđanski je takođe uveren da sličnih incidenata neće biti u skorije vreme, jer se videla brza reakcija države Srbije, ali smatra da moramo biti na oprezu.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
SRBIJA
Kurti se obratio Kforu i Euleksu: Hoćete li vi ukloniti barikade ili mi da reagujemo
Albanka prolazi ispod natpisa Smrt za Srbe išaranog na zgarištu drevnog pravoslavnog manastira u Prizrenu, posle pogroma 17. marta 2004. godine - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
SRBIJA
Otkriva li se pravi mračni scenario Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
SRBIJA
Mediji: Ambasadori Kvinte uputili ultimatum od 24 časa predsedniku Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala