- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šta je amonijak i kakve posledice ostavlja na ljudsko zdravlje?

CC0 / Pixabay / Amonijak
Amonijak - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
Pratite nas
Posle prevrtanja vagona sa amonijakom na pruzi Niš - Dimitrovgrad, kod Pirota i vanredne situacije koja se, pored ostalog, ogleda u činjenici da je više od 50 osoba zatražilo medicinsku pomoć, postavlja se pitanje šta je zapravo amonijak i koliko može da bude opasan po ljudsko zdravlje.
Amonijak je hemijsko jedinjenje - bezbojni gas karakterističnog, oštrog mirisa. Lakši je od vazduha i lako se rastvara u vodi. Oznaka za amonijak je NH3.
Vodeni rastvor reaguje alkalno, a uz amonijak sadrži i adicijom vode nastalu bazu NH4OH(amonijak-hidroksid). Alkali u hemiji, su bazne, jonske soli alkalknometalnih ili zemnoalkalnih metalnih hemijskih elemenata.
Amonijak nastaje raspadanjem belančevina i vulkanskom aktivnošću.
U tehnici se dobija direktnom sintezom od sastavnih elemenata (azoti vodonik) pod povišenim pritiskom i pri višoj temperaturi (Haber-Bošov postupak), a manje količine i iz amonijačnih voda. Inače, najveći deo amonijaka se troši za pravljenje veštačkih đubriva.
Takođe, amonijak se upotrebljava u proizvodnji azotne kiseline, natrijumovih cijanida, amina, aminoplasta, hemijskih vlakana, boja, eksploziva i drugo.
Amonijak se primenjuje i u rashladnim uređajima i u metalurgiji.
CC0 / Pixabay / Model molekula amonijaka
Model molekula amonijaka - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
Model molekula amonijaka

Teško trovanje amonijakom

Ipak, amonijak može da bude veoma štetan po ljudsko zdravlje.
Simptomi trovanja amonijakom mogu uključivati kašalj, bol u grudima, kratak dah i iritaciju očiju. U teškim slučajevima, trovanje amonijakom može dovesti do respiratorne insuficijencije (slabljenja), kome, pa čak i smrti.
Par sekundi nakon iznenadne ekspozicije visokim koncentracijama gasa, dolazi do naglog gušenja, pojave konvulzija, koje su uslovljene hipoksijom i smrtnimishodom.
Nakon izlaganja visokim koncentracijama amonijaka javljaju se inicijalni simptomi-iritacija konjuktiva sa suzenjem, bolovima u očima, iritacija gornjih respiratornih puteva, jak nadražajni kašalj, bolovi iza grudne kosti, tahikardija i cirkulatorni kolaps. Sledi latentni period koji traje od četiri do osam sati.
Naredna faza je faza pogoršanja koja uključuje slabost, dispneu, tahipneu, plućni edem.
Analiza gasova arterijske krvi pokazuje respiratornu i metaboličku acidozu.
Acidoza ili acidemija je proces koji uzrokuje povećanje kiselosti u krvi i drugim telesnim tkivima.

Lako trovanje amonijakom

Pri izlaganju malim koncentracijama amonijaka dolazi do pojave iritacija sluznice očiju i respiratornog trakta, konjuktivitisa, salivacije, mučnine, povraćanja, glavobolje, crvenila lica.
U kasnijoj fazi moguće su komplikacije u vidu respiratorne infekcije, bronhitisa, bronhopneumonije, zatim katarakte, atrofije retine i iritisa, prenela je „Nacionalna geografija“.
SRBIJA
Jedna osoba preminula u pirotskoj bolnici od posledica gušenja amonijakom
ŽIVOT
Vanredna situacija u Pirotu ostaje na snazi
Ministar saobraćaja Goran Vesić u Pirotu - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
SRBIJA
Ministar Vesić za Sputnjik o vanrednom stanju u Pirotu: Ne nasedajte na neistine, istraga traje!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala