Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ministar Vesić za Sputnjik o vanrednom stanju u Pirotu: Ne nasedajte na neistine, istraga traje!

© Tanjug / ALEKSANDAR ĆIRIĆMinistar saobraćaja Goran Vesić u Pirotu
Ministar saobraćaja Goran Vesić u Pirotu - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
Pratite nas
Situacija u Pirotu je pod kontrolom, kaže za Sputnjik ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. To, prema njegovim rečima znači da u gradu Pirotu nema pojačane koncentracije amonijaka.
Jutros su na pet mesta vršena merenja i nigde nije zabeležena pojačana koncentracija amonijaka, dodaje on.

Stanje pod kontrolom, ali potreban je oprez

„Takođe, jutros je rađeno merenje i na autoputu kod tunela, petsto-šesto metara od mesta nesreće, gde takođe nije pronađena pojačana koncentracija, ali pojačane koncentracije ima na mestu nesreće. Tako da, kada kažem da je pod kontrolom, znači da nema opasnosti po život ljudi, ali moraju svi da budu oprezni dok se ne završi curenje amonijaka“, kaže Vesić.
U Pirotu ne rade preduzeća, škole su prešle na on-lajn nastavu dok se ne stabilizuje situacija, a Agencija za zaštitu životne sredine poslala je mobilnu jedinicu iz Pančeva, koja će za sada biti stacionirana u Pirotu i koja će svakodnevno vršiti merenja kako bi se na osnovu donosile odluke o povratku dece u škole i početku normalnog rada, dodaje nam ministar.
Vesić navodi da se kompanija koja se bavi pretakanjem amonijaka nalazi na mestu nesreće i pokušava da reši problem kako da pretoči otrovni gas iz jedne od četiri cisterne koje su izletele iz šina, iz koje amonijak curi.
„Otvaranje auto-puta zavisi od toga kada će prestati curenje amonijaka. Tog časa će se izvršiti merenje i posle toga, auto-put bi mogao da bude otvoren. Dao sam nalog da se tranzitni saobraćaj preusmeri na druge granične prelaze, da se ne bi stvarale kolone“, objašnjava Vesić.

Voda u Pirotu i Nišu ispravna

Voda u Pirotu i Nišu je, prema Vesićevim rečima, ispravna – bilo je informacija da je amonijak iscureo u Nišavu, ali to se nije dogodilo.
„U Nišu su preventivno isključili fabriku vode zato što se u tom trenutku nije znalo šta se događa. Redovno uzorkovanje se radi i u Nišu, i u Pirotu. Treba samo slušati zvanične informacije grada Niša i grada Pirota i ne nasedati na dezinformacije“, navodi Vesić.
Još se ne zna i nije moguće utvrditi u ovom trenutku šta se dogodilo i zbog čega su vagoni iskočili iz šina, dodaje ministar. Jedino što se zna je da su četiri vagona iskočila iz šina.
Vesić navodi da infrastruktura na mestu nesreće nije dobra i da je država potpisala ugovor o rekonstrukciji tog dela pruge, koja bi trebalo da počne u junu naredne godine.
U okviru njegovog ministarstva je, kako kaže formirana komisija sa dve inspekcije – jedna za prevoz opasnih materija i druga za železnički saobraćaj.
„Kada budu završili, a to će moći da se desi kada se saniraju posledice i uklone vagoni koji su iskočili iz šina, tada ćemo obavestiti javnost šta su rezultati istrage“, ističe Vesić.
Podsećamo, na delu magistralne pruge Niš - Dimitrovgad, između Pirota i Staničenja, van naseljenog područja došlo je do prevrtanja vagona sa amonijakom. Više od 50 osoba je zatražila medicinsku pomoć zbog trovanja amonijakom.
Od toga, njih sedam je povređeno u nesrećama koje su izazvane curenjem amonijaka odnosno sletanjem sa puta, a jedan od njih je teže intoksiran i prebačen u KC Niš. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji grada.
Pirot - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
ŽIVOT
Oprez ali ne i panika: Amonijak i dalja curi, merenja na pet lokacija u Pirotu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala