- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

"Forbs" otkriva šta je glavni nedostatak "patriota"

© AP Photo / Evan VucciAmerički PRO sistem "Patriot" razmešten u Poljskoj
Američki PRO sistem Patriot razmešten u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
Pratite nas
Slaba tačka američkog sistema protivvazdušne odbrane "patriot" je njegova slaba mobilnost, što Rusija može da iskoristi, piše kolumnista "Forbsa" Pol Idon.
Kako napominje autor, krajnje je malo verovatno da će Ukrajina koristiti ovaj sistem za suzbijanje bespilotnih letelica, pošto njihova upotreba u velikom broju omogućava otkrivanje mesta gde se nalazi sistem PVO.
Imajući to u vidu, uništavanje "patriota" moglo bi biti uspešno „iz jednog glavnog razloga“: pomeranje sistema kako bi se izbegao napad „nije tako jednostavno“, ističe Idon.
Iako je za rad sa jednom baterijom potrebno samo tri osobe, oko 90 ljudi je potrebno za njeno premeštanje i sklapanje na drugom mestu, navodi autor.
Putin je prošlog četvrtka saopštio novinarima da je „patriot - prilično star sistem“, stariji od ruskih sistema S-300. Istovremeno je obećao "protivotrov" za ove komplekse.
Američki državni sekretar Entoni Blinken je 21. decembra saopštio da će SAD pružiti Ukrajini novi paket vojne pomoći vredan 1,85 milijardi dolara. On će obuhvatati jednu bateriju sistema PVO „patriot“, municiju za „hajmars“, 500 komada visoko preciznih granata kalibra 155 milimetara za haubice, 30 minobacača različitog kalibra, 157 oklopnih vozila, rakete „harm“, visoko precizne avionske rakete, 2.700 bacača granata i druga sredstva odbrane.
Pentagon  - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
SVET
„Patriot“ i rakete za „hajmars“: Pentagon otkrio detalje novog paketa vojne pomoći za Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala