- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Patriot“ i rakete za „hajmars“: Pentagon otkrio detalje novog paketa vojne pomoći za Ukrajinu

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaPentagon
Pentagon  - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Pratite nas
Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, vredan 1,85 milijardi dolara, obuhvata jednu bateriju protivvazdušnih raketnih sistema „patriot“, rakete „harm“, municiju za višecevne bacače raketa „hajmars“ i drugo naoružanje, saopštio je Pentagon.

Paket pomoći obuhvata, između ostalog, 45.000 komada municije kalibra 152 milimetra, 20.000 komada municije kalibra 122 milimetra, 50.000 raketa za višecevne bacače raketa „grad“ i 100.000 granata kalibra 125 milimetara za tenkove, navodi se u dokumentu.

Pored toga, Vašington će isporučiti Kijevu 500 komada visoko precizne artiljerijske municije kalibra 155 milimetara, 37 oklopnih vozila „kuguar“, mine, nekoliko hiljada bacača granata i malokalibarskog oružja, optiku i uređaje za noćno osmatranje, pancire, sredstva za satelitsku komunikaciju i drugu opremu.
U Pentagonu su saopštili da Sjedinjene Američke Države veruju da će ukrajinskoj vojsci biti potrebno nekoliko meseci da nauči da rukuje protivvazdušnim raketnim sistemima "patriot". Ističe se da ovaj sistem neće biti „srebrni metak“ protiv ruskih aviona ili raketa i da bi trebalo da se koristi u kombinaciji sa drugim sistemima PVO.

SAD ne reaguju na upozorenja Moskve

Upozorenja Moskve neće sprečiti SAD da isporuče Kijevu sisteme koje Vašington smatra neophodnim, saopšteno je iz Pentagona.

„Nastavićemo da podržavamo Ukrajince onim što im je potrebno i kada im je potrebno, bez obzira na retoriku“, izjavio je visoki predstavnik američkog vojnog resora, komentarišući vest da će Vašington ipak isporučiti Kijevu sisteme „patriot“, uprkos upozorenjima Moskve da će to rezultirati daljom eskalacijom.

Predstavnik Pentagona je rekao da su SAD navikle na „preteće“ komentare ruskih zvaničnika. Kako je precizirao, Kijevu su obećani samo odbrambeni sistemi.
Američki državni sekretar Entoni Blinken ranije je saopštio da je aktuelna američka administracija do sada izdvojila Kijevu vojnu pomoć u ukupnoj vrednosti od 21,9 milijardi dolara.
Pripadnici 10. američke vazdušno-raketne komande pored sistema za protivvazdušnu odbranu Patriot - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
RUSIJA
Vašington će predati Kijevu sisteme Patriot
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala