- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington će predati Kijevu sisteme Patriot

© AP Photo / Mindaugas KulbisPripadnici 10. američke vazdušno-raketne komande pored sistema za protivvazdušnu odbranu "Patriot"
Pripadnici 10. američke vazdušno-raketne komande pored sistema za protivvazdušnu odbranu Patriot - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države donele su odluku da obezbede Ukrajini novi paket vojne pomoći, vredan 1,85 milijardi dolara, navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.
„Današnja pomoć prvi put uključuje sistem PVO 'patriot'“, saopštio je Blinken.
Kako je precizirano u dokumentu, jedna milijarda dolara pomoći Ukrajini biće izdvojena preko Stejt departmenta, a 850 miliona dolara preko Pentagona.
Prema rečima državnog sekretara, novi paket uključuje poboljšane mogućnosti protivvazdušne odbrane, kao i kritičnu važnu opremu koju Oružane snage koriste na prvim linijama fronta.
„Tako će ukupan iznos vojne pomoći od dolaska sadašnje administracije na vlast iznositi neverovatnih 21,9 milijardi dolara“, ​​rekao je Blinken.
Stejt department je pojasnio da će kijevskom režimu biti dodeljena milijarda preko diplomatskog resora, još 850 miliona preko Pentagona.
Džozef Bajden je u sredu potpisao memorandum o dodeli još jednog paketa vojne pomoći Ukrajini.
Najava nove tranše pomoći Kijevu poklopila se sa posetom Vladimira Zelenskog, koji je doputovao u Vašington 21. decembra kako bi se sastao sa predsednikom SAD i obratio se u oba doma Kongresa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala