- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Sistem Grad u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska PVO tokom specijalne operacije oborila više od 160 aviona i helikoptera

Pratite nas
U toku je 305. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Šef administracije predsednika Ukrajine Andrej Jermak izjavio je da Kijev očekuje da tokom 2023. godine pobedi Rusiju i povrati Krim. Međutim, Narodna milicija LNR je primetila da ukrajinske snage trpe velike gubitke kod Svatova i da šalju nova pojačanja u tom pravcu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:29 25.12.2022
Ruska protivvazdušna odbrana je tokom specijalne operacije oborila više od 160 aviona i helikoptera, 3.000 dronova i preko 1.700 projektila, što je više od 60 odsto od ukupnog broja gubitaka vazdušnih ciljeva protivnika, izjavio je načelnik protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Rusije Aleksandar Leonov u intervjuu za „Krasnu zvezdu“.
Među oborenim ciljevima su američki višecevni raketni bacači „Himars“ i antiradarske rakete „HARM“.
Prema njegovim rečima, za suprotstavljanje bojevim glavama balističkih raketa, izviđačkim avionima „AVAKS“, PVO je opremljena protivvazdušnim raketnim sistemima S-300V4. Takođe, u toku su isporuke sistema PVO srednjeg dometa „Buk-M3“ i „Tor-M2“.
22:21 25.12.2022
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2022
RUSIJA
Medvedev: Učinićemo sve da ukrajinski nacistički režim nestane
20:29 25.12.2022
Erdogan o ukrajinskoj krizi: Zapad je samo aktivirao provokacije
Zapad je samo aktivirao provokacije, ne pokušavajući da bude posrednik u ukrajinskoj krizi izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.
„Turska je 2022. godine preuzela ulogu posrednika u crnomorskom prehrambenom koridoru“, naglasio je Erdogan.
Prema njegovim rečima, cilj prehrambenog sporazuma je bila isporuka namirnica zemljama kojima su one najpotrebnije. On je podsetio da je predsednik Rusije rekao da je neophodno da se isporuke usredsrede na afričke zemlje, a ne na evropske.
Turski predsednik je zaključio da je sada najkomplikovanije pitanje snabdevanja svetskih tržišta đubrivom iz Rusije.
17:21 25.12.2022
Turski ministar o prehrambenom sporazumu: Iz Ukrajine izvezeno više od 15 miliona tona proizvoda
Više od 15 miliona tona poljoprivrednih proizvoda je izvezeno iz Ukrajine od kada je na snazi prehrambeni sporazum, izjavio je ministar transporta i infrastrukture Turske Adil Karaismailoglu.
Prema njegovim rečima, od prvog avgusta do 25. decembra je iz ukrajinskih luka isplovilo 585 teretnih brodova koji su prevezli 15 miliona 80 hiljada tona 13 vrsta poljoprivrednih proizvoda.
Turski ministar je istakao da je 44 odsto ukrajinskih proizvoda poslato u Evropu, 29 odsto u azijske zemlje, 15 odsto u Tursku i 12 odsto u afričke zemlje.
17:07 25.12.2022
Međunarodni partneri Ukrajine najavili su pružanje pomoći energetskom sistemu zemlje u iznosu od skoro 1,5 milijardi dolara, saopštio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.
„Pomoć energetskom sektoru od partnera dobija na zamahu. Najavili su nam pomoć u iznosu od skoro 1,5 milijardi dolara. Svakog dana stiže dodatna oprema za popravku oštećene infrastrukture“, napisao je premijer na društvenim mrežama.
On je dodao da je u Ukrajinu već stiglo više od 200 pošiljki sa energetskom opremom.
16:41 25.12.2022
Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2022
RUSIJA
Rogozin o granatiranju hotela u Donjecku: Naći ću mogućnost da pomognem svima
15:19 25.12.2022
Savetnik Zelenskog: SAD će ostaviti Ukrajinu na cedilu posle 2023. godine
Ukrajina će, najverovatnije, biti lišena podrške glavnog saveznika Sjedinjenih Američkih Država nakon 2023. godine, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Aleksej Arestovič za televiziju „24 kanal“.
Ranije je političar izjavio da Vašington nikada neće odbiti da podrži Kijev, ali je i primetio da finansijska i vojna pomoć mogu imati vremensko ograničenje. On je istakao da čak i u tom slučaju računa na podršku Evropske unije, kao i na ukrajinski vojno-industrijski kompleks.
15:13 25.12.2022
Tokom ukrajinskog granatiranja hemijske fabrike „Stirol“ u Gorlovki (DNR) oštećeno je skladište šalitre, saopštio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko na svom Telegramu.
Kako je naveo, polomljeni su prozori i ograda pogona karbamida.
Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka. U gradu se nalazi hemijski koncern „Stirol“ i preduzeća za iskopavanje uglja. Ovo je jedno od najvećih naselja u DNR, a pre početka sukoba u Donbasu Gorlovka je inaka više od 250 hiljada stanovnika.
12:23 25.12.2022
Rusija se nikada neće složiti sa izmenama i uništavanjem procesa tržišnog regulisanja cena, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući uvođenje ograničenja cena za uvoz ruskih energenata.
"Iako su postavljena prilično visoko, to je pitanje principa - to je mešanje u procese tržišnog regulisanja cena. I ako danas pristanemo na tako velikodušnu gornju granicu cena, onda ćemo sutra morati da pristanemo na ono koje krši interese. Dakle, o tome se ne može razgovarati. Nikada nećemo pristati na takvo narušavanje i uništavanje procesa tržišnog određivanja cena", rekao je sekretar za štampu predsednika Rusije.
11:24 25.12.2022
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
- Oružane snage RF likvidirale su više od 30 ukrajinskih vojnika u području Kupjanska;
- Ruska vojska je likvidirala više od 80 ukrajinskih vojnika i plaćenika tokom ofanzive u području Donjecka;
- U DNR je uništen poljski samohodni artiljerijski sistem „Krab“;
- Uništene su tri američke haubice M777 i dva sistema "Grad" i dva "Uragana";
- Gubici Oružanih snaga Ukrajine u području Krasnog Limanadnevno dostižu 60 poginulih i ranjenih vojnika;
- Ruska artiljerija pogodila je privremenu bazu stranih plaćenika u Artjomovsku, DNR.
11:16 25.12.2022
Tokom ukrajinskog granatiranja Luganske Narodne Republike (LNR) od 24. februara poginulo je 169 osoba, od kojih je 21 dete.
11:05 25.12.2022
Rusija može uništiti PVO sisteme „patriot“, ako ih SAD isporuče Ukrajini, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin televiziji „Rusija 1“.
"Sto odsto ćemo ih skrckati!“, saopštio je Putin.
On je podsetio Ukrajina „još nema takve komplekse”.
10:28 25.12.2022
DNR: Centar Kijeva na metu ukrajinske artiljerije, kalibra 155 milimetara
08:40 25.12.2022
Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Kijevu. Čuju se sirene vazdušne uzbune u celoj Ukrajini.
08:25 25.12.2022
U Zaporoškoj oblasti formirana je odbrambena linija u nekoliko ešalona, izjavio je Vladimir Rogov, predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“i član glavnog saveta vojno-civilne administracije regiona.
„Formirana je široka ešalonska odbrana sa utvrđenim zonama koja će zaustaviti svaki pokušaj neprijatelja da naruši mir stanovnika Zaporoške oblasti Rusije“, napisao je političar na svom Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, izgradnja odbrambenih objekata duž linije fronta je pri kraju.
Danas ruska vojska kontroliše više od 70 odsto Zaporoške oblasti. Region je primljen u sastav Ruske Federacije na osnovu rezultata referenduma. Istovremeno, regionalni centar, grad Zaporožje, ostaje pod kontrolom ukrajinskih vlasti.
Kako je Rogov ranije izjavio, „postoje velike, ne neosnovane nade, da će 2023. godine cela Zaporoška oblast biti ne samo de jure, već i de fakto deo Rusije“.
07:52 25.12.2022
Ukrajinske trupe trpe velike gubitke, saopštio je penzionisani američki general Bari Mekefri.
„Ukrajina trpi ogromne gubitke i u velikoj je opasnosti“, rekao je on u intervjuu za MSNBC.
Prema rečima Mekefrija, obećane isporuke PVO sistema „patriot“ „teško da su dovoljne” Oružanim snagama Ukrajine za odbranu zbog nadmoći Rusije u avijaciji i artiljeriji. Za bilo kakvu promenu u odnosu snaga, prema rečima bivšeg generala, Ukrajini su potrebni tenkovi M1A2 „Abrams“ i navođene operativno-taktičke balističke rakete iz porodice ATACMS.
07:17 25.12.2022
Oružane snage Ukrajine neće moći da koriste PVO sistem „patriot“ pre proleća 2023. godine, piše Newsweek, pozivajući se na analitičare.
Prema rečima penzionisanog američkog generala Marka Hertlinga, Ukrajini će biti potrebni meseci priprema pre nego što zemlja bude mogla da koristi sisteme protivvazdušne odbrane „patriot“.
Analitičar Instituta „Katon“ Džordan Koen takođe je izrazio mišljenje da bi obuka za održavanje i remont sistema mogla da potraje čitavu kalendarsku godinu.
07:14 25.12.2022
Ukrajinska komanda raspoređuje dodatne snage u području Svatova u Donbasu, rekao je Sputnjiku oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na obaveštajne podatke.
Sagovornik agencije je to pripisao velikim gubicima i neefikasnosti vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine.
„Ova mera je iznuđena za ukrajinsku komandu, pošto su nenadoknadivi i sanitarni gubici premašili procenjene cifre, a vatrena moć se pokazala neefikasnom“, kaže oficir.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala